Sentraliseringens pris – ideen om likhet er døende

Det ligger et svært langt menneskeliv mellom 1. april 1922 og 1. april 2019. Avstanden i samfunnssyn som kan knyttes til datoene, er imidlertid atskillig større.

Nulles ut: Mandag er det over – etter 97 år nekter Posten Norge å ekspedere brev, pakker og aviser til innbyggerne på øya Spildra. «Digitaliseringen går ikke over. Men én ting er det samme 1. april 2019 som 1. april 1922: Også folk i utkantene har behov for å sende og motta forsendelser, hva nå vi snakker om godteri fra Sverige, medisiner fra apoteket eller lokalavisa», skriver Trønder-Avisas sjefredaktør.  Foto: Lars H Krempig / NTB Scanpix

Nyheter

Historien om postombæringen til et øysamfunn i Nord-Troms har endt opp i landets største aviser. Grunnen er enkel: Dette er en god synliggjøring av konsekvensene av langvarig politikk som kanskje ikke har sentralisering som mål eller hensikt, men som definitivt har det som virkning.