Steinsprut til 138 millioner kroner i året

60 skader daglig i Trøndelag, melder Gjensidige.

Små steiner kan gi stor skade: Liten steinsprut kan fort utvikle seg. Gjensidige råder sine kunder til å teipe inntil de får bilen på verksted.  Foto: Hurtigruta Carglass

Nyheter

Ødelagte bilruter på grunn av steinsprut kostet forsikringsbransjen i Trøndelag rundt 138 millioner kroner i fjor. Våren er høysesong for glasskadene.

– Steinsprutskader er det mye av gjennom hele året, men våren skiller seg ut. Når snø og is smelter, blir småstein i veibanen virvlet opp og smeller inn i fronten på bilen bak, sier Pål Rune Eklo, kommunikasjonssjef i Gjensidige i en pressemelding.


Skal du selge bilen, må du levere salgsmelding før torsdag

I perioden torsdag 25. til søndag 28. april får du ikke kjøpt prøveskilt, levert salgsmelding, betalt omregistreringsavgift, gjennomført omregistrering eller avregistrert kjøretøy hos Statens vegvesen.

 

60 steinsprutskader daglig

I Trøndelag måtte rundt 21 400 biler inn på verksted for å få reparert eller skiftet frontrute i løpet av fjoråret. Det tilsvarer 60 skader daglig, til en prislapp på totalt ca. 138 millioner kroner.

– Ingenting tyder på at det blir færre skader i år. Både antall og erstatningsutbetalinger øker. Nyere biler får stadig mer teknologi integrert i frontruten. Det er ikke uvanlig at kostnaden ved å skifte en frontrute på slike biler er over 20.000 kroner, sier Eklo i pressemeldingen.


Verdals første hurtiglader er på plass

Trøndelag er et av de fylkene som er kommet bakpå når det gjelder framtidig ladebehov for elbiler. Ved Sulland Verdal kan ladehungrige nå få fylt opp batteriene på kveldstid og i helgene.

 

Fakta:

  • 256 000 bileiere rapporterte inn steinsprutskade i 2018.
  • Erstatningsutbetalingene endte på 1,6 milliarder kroner i 2018.
  • Ved siden av frontruter er også karosseri og lykter utsatt for steinsprut.

Hold avstand

Det er vanskelig å gardere seg mot steinsprut, men noen råd har forsikringsselskapet.

– Det enkleste rådet er å holde god avstand til bilen foran, men noen garanti mot ei lita «rose» i frontruta er det ikke, sier Eklo.

Har du kasko eller del-kasko, er det gratis å reparere en steinsprutskade. Må ruten skiftes er det som regel en egenandel på 2000 kroner.

Gode råd 

  • Hold god avstand til bilen foran.
  • Er uhellet ute, reparer skaden så rask som mulig.
  • Dekk til skaden med gjennomsiktig teip for å unngå at skaden forverrer seg før den er reparert.
  • Ta direkte kontakt med verksted, de ordner også opp med forsikringen.

Gratis reparasjon

Kostnadene ved å skifte en rute er store. På nyere bilmodeller som har mer teknologi integrert i frontruten, er kostnadene ekstra høye. Derfor er det en stor fordel når kunden velger å reparere ruten, i stedet for å skifte den. Alle bileiere med delkasko eller kasko får reparert steinsprutskade gratis. Må ruten skiftes er det som regel en egenandel.


Trøndere skammer seg over skitten bil

To av tre bileiere i Trøndelag har dårlig samvittighet for bilvasken. – Det kjenner jeg meg igjen i, sier beitstøingen Iver Over-Rein.