PST: Ytterligere ti norske fremmedkrigere er trolig drept

Ytterligere 10 norske fremmedkrigere er trolig drept, mens 20 fortsatt er i live, opplyser Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til NRK.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) tror at flere norske fremmedkrigere er drept i Syria.   Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Nyheter

Ifølge PST er statusen til de rundt 100 personene med norsk tilknytning som har reist til Syria og Irak for å knytte seg til en ekstrem gruppe, som følger: 40 er drept, 40 har kommet tilbake til Norge eller reist til et annet land, mens 20 fortsatt er i live.

– I underkant av halvparten av dem som er i live, er kvinner, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST til NRK.


Tidslinje for IS-kvinnen fra Verdal:

Fra rustrøbbel i Verdal til kalifatet i Syria

 

Han understreker at tallene ikke er helt nøyaktige fordi det er vanskelig å få bekreftet informasjonen som kommer fra disse områdene.

Fram til nå har PST trodd at omtrent 30 fremmedkrigere med norsk tilknytning har overlevd borgerkrigen i Syria, men ifølge de ferske tallene har ti av disse mistet livet.


Terrordømt verdaling: – Jeg er glad for å høre at hun er i live og ønsker henne alt godt

Den terrordømte verdalingen hevdet i retten at han var rekruttert til IS av venninnen. Hun hevder nå at hun ikke har rekruttert noen, men støtter IS fullt ut.

 

PST mener ifølge anslagene at minst to kvinner er døde, men hittil er ingen norske IS-kvinner blitt bekreftet drept. Minst elleve kvinner med norsk tilknytning har dratt til Syria.


 

Bernsen opplyser at 13 norske fremmedkrigere er etterlyst i Syria og Irak for pågripelse.

Blant de 100 personene med norsk tilknytning som har reist til Syria og Irak for å knytte seg til en ekstrem gruppe, har 60 norsk statsborgerskap, ifølge de nye tallene. Resten er knyttet til Norge på andre måter, blant annet gjennom familie og jobb.