Dette betyr revidert budsjett for lommeboka di

Skattepengene kan komme tidligere, nygifte får bedre nytte av skattefordeler og veteranbiler blir billigere. Men mulige rentehopp kan krympe lommeboken.

Redusert avgift: Engangsavgiften på motorsykkel reduseres.   Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Nyheter

Dette er konsekvensene av noen av nyhetene som kom fram i revidert nasjonalbudsjett.

– Fra et forbrukerståsted er det ikke de største endringene i dette budsjettet, sier forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea til NTB.

Hun trekker likevel fram to punkter som folk kan merke direkte:

  • Skattepengene vil komme tidligere. Nå leverer man skattemeldingen i april, og får penger man eventuelt har til gode på skatten utbetalt i juni. Men neste år kan dette bli utbetalt allerede to uker etter at man leverer skattemeldingen, varsler regjeringen.

Skatteregler endres

  • Regjeringen varsler endringer i skattereglene for ektefeller. Tidligere har folk som gifter seg etter 31. oktober, ikke kunne dra nytte av skattefordelene ved ekteskapet ved neste skatteår. I stedet har de vært nødt til å vente til året etter dette igjen.

– Nå foreslår regjeringen at alle som gifter seg fram til 31. desember, skal skattlegges som ektefeller det påfølgende året, forklarer Incedursun.

Bompengekutt

Noen har mer grunn til å juble over revidert nasjonalbudsjett enn andre.

Dette gjelder blant annet dem som jevnlig kjører gjennom bomstasjonene ved Halsnøysambandet i Hordaland, Tverlandet-Godøystraumen i Nordland eller Listerpakken i Vest-Agder.


Færre vil få bostøtte

Netto kommer 3.100 færre til å motta bostøtte i år, viser revidert nasjonalbudsjett. SV reagerer, men regjeringen avviser at det er snakk om et kutt.

 

Som varslet har nemlig Frp fått gjennomslag til å sette av 200 millioner kroner for å stenge ned disse bomstasjonene tidligere enn planlagt.

Mulig rentehopp

Bor du i resten av landet, er det ikke mange flere endringer som går direkte inn i privatøkonomien til folk flest.

Indirekte vil imidlertid regjeringens oljepengebruk kunne få betydning for alle som har boliglån. Regjeringen legger nemlig opp til å bruke 238 milliarder kroner av oljefondet i år – 7 milliarder mer enn planlagt, noe mange frykter kan føre til rentehopp.

– Det er renteeffekten som virkelig kan bli merkbar for mange. Å tråkke hardere på gassen når farten i økonomien allerede er god, kan før til raskere og kraftigere renteoppgang. Det er noe alle med boliglån vil merke, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1 til NTB.

Flere endringer:

Noen øvrige endringer kan være til nytte for enkelte:

  • Billigere sider. Dagens ordning med redusert alkoholavgift for små bryggerier utvides til å omfatte sider og lignende alkoholvarer.
  • Billigere ebøker. Merverdiavgiften på 25 prosent på ebøker og strømmetjenester med ebøker fjernes.
  • Planlegger du å kjøpe motorsykkel i utlandet, kan dette bli billigere. Engangsavgiften for motorsykler reduseres nemlig med 10 prosent i gjennomsnitt fra 1. juli. Endringen er beregnet å gi 25 millioner mindre i inntekter til staten årlig.
  • Planlegger du å kjøpe veteranbil i utlandet, kan dette bli billigere. Engangsavgiften på biler eldre enn 20 år fjernes nemlig fra 1. juli.
  • Unge i Arendal og Vadsø kan få subsidierte fritidsaktiviteter. Regjeringen har nemlig satt av 10 millioner kroner til et pilotprosjekt for et fritidskort i de to kommunene. På sikt kan ordningen bli nasjonal.

Ikke mer penger til Trønderbanen

Som forventet, sier Jon Gunnes (V). Men til høsten håper han pengene kommer.