Ski-Norge tar farvel med Gjermund Eggen

Langrennslegenden Gjermund Eggen gravlegges fra Engerdal kirke onsdag. Han døde mandag 6. mai, 77 år gammel.

Gjermund Eggen begraves onsdag. Her fra VM i Oslo i 1966, hvor Eggen vant tre gull.  Foto: Knut Edvard Holm / Scanpix

Nyheter

I en pressemelding heter det at familien ønsker at seremonien i Engerdal kirke skal være «et personlig farvel med en kjær ektefelle, far, svigerfar, bestefar, svoger, onkel, god venn og engerdøl».

Det er ventet stort oppmøte for å ta farvel med skilegenden. Derfor er det tilrettelagt for direkteoverføring av seremonien til Engerdal Samfunnshus, slik at alle tilreisende får oppleve høytideligheten i kirken.

Engerdal kirke har begrenset med sitteplasser.

Det blir sagt om Gjermund Eggen at han var nesten like populær som The Beatles da han var på høyden av karrieren etter sine tre VM-gull i 1966.

Hans kjendisstatus ble forsterket av fjernsynets voksende betydning ut over 1960-tallet, og et av de aller sterkeste, norske TV-øyeblikkene stammer fra den avsluttende femmila under ski-VM i 1966. Eggen slet med å slå finnen Arto Tiainen, og klokka tikket og tikket. Kameraet på Gratishaugen i Holmenkollen viste en snøtung grein der løperne kom ut av skogen.

– Nå går klokka fort. Nå må du komme, Gjermund! Ropte NRKs Jarle Høysæter, mens TV-kameraene i flere minutter hadde vist bilder av en av Norges mest berømte greiner.

Eggen kom akkurat i tide og vant gullet med ti sekunders margin. Mesterskapet ble det store gjennombruddet til «Engerdalsprinsen», som ble en mektig populær idrettshelt.

Eggen fortsatte sin aktive elitekarriere fram til 1976, men resultatene kom aldri opp på nivået fra 1966.

Mandag 6. mai døde skikongen etter kort tids sykeleie.