Debattinnlegg fra daglig leder i NFF Trøndelag, Jan-Roar Saltvik:

– Bidrar til å skape et svært dårlig grunnlag for en viktig debatt om trøndersk fotball

Fotballkrets-leder Jan-Roar Saltvik er kritisk til Trønder-Avisas kommentar i fotballdebatten på Innherred.

fotballstarten: NFF Trøndelag har verken æren for at de beste lagene rykker opp eller ditto ansvaret når de taper sine kamper, skriver daglig leder i NFF Trøndelag. Foto: Johan Arnt Nesgård 

Nyheter

Ett Trøndelag – en fotballkrets

T-A’s Johan Prestvik mener i avisen (11.05.19.) at NFF Trøndelag (tidl.Trøndelag Fotballkrets) kun er til for klubbene i Trondheim. Variable resultater i starten av sesongen for senior herrelagene til Levanger, Steinkjer og Verdal skyldes visstnok at man slo sammen Nord-Trøndelag Fotballkrets og Sør-Trøndelag Fotballkrets i 2001.


Fotballkrise på Innherred: – Straffes for dårlig samarbeid i mange år

Ett fattig poeng på de 11 første kampene, og en total målforskjell på 7–32 bare understreker at årets sesongåpning muligens er tidenes verste for de tre beste fotballklubbene på Innherred.

 

Medias rolle, og NFF Trøndelags forventninger til T-A som Trøndelags nest-største redaksjon, er at de har et bevisst forhold til sitt folkeopplysnings- og maktansvar. Presviks innlegg har i så måte store brister. Å basere seg på «magefølelse» og utelatelse av sentrale fakta bidrar til å skape et svært dårlig grunnlag for en viktig debatt om trøndersk fotball. Fotball er den definitivt største idretten i Trøndelag og fordi fotball betyr så mye for så mange så bør T-A være opptatt av å formidle gode fakta. Samtidig som de retter et kritisk søkelys både mot krets og klubber.


Fotballkrets-lederen: – Erkjenner at det ikke har vært godt nok

Trøndelag fotballkrets er klar på at de ønsker en bedre sonemodell. Samtidig retter de kritikk mot antydninger om at kretssammenslåingen har gagnet gamle Sør- Trøndelag mer enn nord.

 

Hvis det var slik at NFF Trøndelag hadde et ansvar for at LFK (og andre klubber) ikke oppnår så gode resultater så langt denne sesongen så måtte den samme kretsen eventuelt tildeles æren for at Ranheim rykket opp til Adeccoligaen i 2009, at LFK rykket opp til samme nivå i 2014 og at Ranheim rykket opp til Eliteserien i 2017. For ikke å snakke om alle serie- og cupmesterskap som RBK har innkassert siden 2001. Slik er det selvsagt ikke. NFF Trøndelag har verken æren for at de beste lagene rykker opp eller ditto ansvaret når de taper sine kamper. Det ansvaret og den æren tar og har spillere, trenere og klubbene selv. At disse forholdene skulle ha noe med «kretsens sentralisering» å gjøre er selvsagt en altfor enkel årsak-virkningsforståelse.


Powell mener regel ødelegger for talentutviklingen

Magnus Powell er svært kritisk til regelen om utdannings-kompensasjon, og mener naboklubbenes «tviholding» på egne spillere skader talentutviklingen i regionen.

 

Siden 2001 har NFF Trøndelag spart 1-1,5 mill. årlig i administrasjonskostnader. I tillegg til årlige budsjetter, hvor nesten 70 prosent av midlene brukes til utvikling, så har altså sammenslåingen gitt 10-12 mill. ekstra til utviklingsrettede aktiviteter. Fra 2014 til 2019 har omsetningen økt fra ca.8,0 mill til nærmere 20 mill. Aldri har det vært brukt mer midler til utvikling fra kretsens side. Aldri har flere trenere blitt utdannet. Aldri har flere jenter spilt fotball. Aldri har flere ledere blitt utdannet. Det samme gjelder for dommersiden. «Produksjonen» av toppspillere har pågått kontinuerlig. Både norsk og internasjonal toppfotball er full av trøndere, enten de er født nord eller sør for Gevingåsen. Kretsens styre er bredt sammensatt fra alle soner i kretsen og hvor «distrikssonene» har flertall. Den nordre delen av kretsen er inndelt i 4 soner. Tre ganger hvert år (vår,sommer og høst) møter vi alle klubber i hver av sonene. Disse 12 klubbforumene gir klubbene muligheten til å ta opp alle mulige temaer. Og det gjøres kontinuerlig av breddeklubbene. Verken T-A eller ledere i LFK har vært tilstede. Hvis toppklubber ønsker å høste fra tuene så man må først så, gjødsle og pleie de samme tuene – over lang tid.

NFF Trøndelag er målt på alle variabler Norges største krets - og det har skjedd siden 2001. I 2016 ble kretsen kåret til Norges beste krets og den fortjenesten skal først og fremst både topp- og breddeklubber i Trøndelag ha. Siden 2015 har 25 klubber blitt sertifisert som NFF Kvalitetsklubb (flest i Norge). Barnefotballen er styrket gjennom etablering av 3 mot 3-spill og lansering av 3’er-baner. Og til opplysning: Dette utviklingsarbeidet skjer likt over hele Trøndelag. I fotballkretsens sammenheng er vi for lengst ferdig med nord vs. sørsammenligninger. T-A’s forsøk på omkamp om kretssammenslåing anser vi som svært lite konstruktivt i arbeidet med å forbedre fotballen som idrett i Trøndelag. Det handler om Trøndelag. Om en krets.

Klubber fra Bindal til Rindal gjør hver dag en fantastisk jobb med å legge til rette for god og riktig aktivitet – også med tanke på å utvikle gode spillere og lag. Sammen med en fremoverlent og innovativ fotballkrets er det iverksatt tunge utviklingskonsepter og disse vil bli ytterligere forsterket de neste årene. Å dyrke kvaliteten på hver eneste «klubbtue» er langt viktigere enn å inngå «tvungne ekteskap» fordi noen seniorlag sliter med å vinne kamper. En fotballklubb er ikke kun til for å skape resultater. En fotballklubb er historie, kultur, livsnerve og møtested. Resultater kan ikke forseres. Det må bygge på et sterkt fundamentert utviklingsarbeid som får virke kontinuerlig over lang tid. Og her ligger en sentral utfordring. Uavhengig av gode eller dårlige tider, eller rettere sagt gode eller dårlige resultater, så må de klubbene som ønsker å høste fra andre klubbers arbeid bidra kontinuerlig til disse klubbene. Noe annet er mangel på respekt for den jobben som gjøres av grasrota i trøndersk fotball.

PS: Også i Trondheimsområdet har noen lag startet sesongen med litt variable resultater.

Jan-Roar Saltvik, daglig leder, NFF Trøndelag.


Kommentar: Sentralisering av fotballkretsen har ikke gitt bedre talentutvikling på Innherred

Levanger har seks svensker på sitt 2. divisjonslag i år. Det er ikke vegen å gå i framtida.

  

Bendik Bye om gamleklubbene: – Det må tas grep

Eliteserieproffen synes det er kjedelig å se at hans tidligere klubber sliter.