Avklaring i jordbruksoppgjøret

Etter å ha forhandlet gjennom natten, er det avklaring i jordbruksoppgjøret, opplyser Landbruks- og matdepartementet i en pressemelding.
Nyheter

Klokken 17 møter landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) pressen sammen med lederne Lars Petter Bartnes og Kjersti Hoff i Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag.

Det er foreløpig ikke kjent om partene har blitt enige, eller om det er brudd i forhandlingene. Partene har forhandlet i ni dager om årets jordbruksoppgjør. Det har vært krevende, og fristen går ut ved midnatt natt til 17. mai.

Bøndenes opprinnelige krav hadde en ramme på 1,92 milliarder kroner, mens statens tilbud var på 1 milliard. Kravet vil gi en inntektsvekst på 31.000 kroner per årsverk, mens tilbudet vil gi en inntektsoppgang på omkring 16.400 kroner, ifølge Bondelaget.

I fjor krevde bøndene 1,8 milliarder, mens oppgjøret til slutt landet på 1,1 milliarder.

I år har bondeorganisasjonene i sitt krav tydelig prioritert å løfte kornproduksjonen, styrke strukturen i næringen og satse på frukt, bær og grønt.

Fra bøndenes side har det også vært knyttet ekstra spenning til årets oppgjør, som gjelder inntektsåret 2020, fordi Landbruks- og matdepartementet er overtatt av KrF-nestleder Olaug Bollestad.