Historisk dom for samehets blir stående

Nyheter

Mannen som i lagmannsretten ble dømt for hatefulle ytringer mot samer på nettet, anker ikke til Høyesterett. Den historiske dommen blir dermed stående.


Mann dømt for hatefulle ytringer mot samer

En mann i 50-årene fra Nordland er dømt for hatefylle ytringer mot samer etter et Facebook-innlegg han skrev i fjor.

 

Mannens forsvarer, advokat Tor Haug, sier til Saltenposten tirsdag at det trolig ville blitt vanskelig å få saken inn for Høyesterett, og de har derfor besluttet å ikke anke dommen.

Mannen, som er i 50-årene, er funnet skyldig i å ha kommet med en rekke hetsende og hatefulle ytringer mot samer i et innlegg på Facebook-sidene til Avisa Nordland i fjor sommer.


Dømt for hatefulle ytringer mot Ap-nestleder Hadia Tajik:

Dømt til 18 dagers betinget fengsel for trusler på nett mot Hadia Tajik

 

I retten uttalte aktor Gaute Bendos Rydmark at det ikke har forekommet en lignende sak i Norge tidligere, blant annet fordi saken ikke retter seg mot en spesiell person, men mot en hel folkegruppe, ifølge Avisa Nordland.

I Hålogaland lagmannsrett ble mannen dømt til 18 dagers fengsel og til å betale en bot på 15.000 kroner. Dette samsvarer med dommen fra Salten tingrett i februar.

Mannen skrev blant annet følgende: «Hallo dem hører heime på viddah. Ikke her med den latterlige klovne drakten dem fær å vasa i. Kjenner du lokta av tennvæske, er det en same ikke langt unna på 1,30 og lokter bål».

I retten erkjente han å ha skrevet innlegget, men sa at det var ment som humor.


Fatima Almanea med i ny netthetsgruppe i Ap

Verdalingen har selv blitt utsatt for netthets fordi hun er kvinne og muslim.

 

(©NTB)