Abid Raja om revynumrene: – Vi har noe som heter folkeskikk

Venstres nestleder Abid Raja reagerer på hvordan revynumrene på Revyfestivalen på Høylandet behandler partileder Trine Skei Grande.

Ikke imponert: Venstres nestleder Abid Raja er ikke imponert over revynumrene som har parodiert hans partileder. – Det fremstår som at revymakerne ikke har vært bevisst sitt eget ansvar.  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Nyheter


Venstrenestlederen uttalte seg onsdag til Dagbladet om de kontroversielle revynumrene på årets Revyfestival. Tre numre på Høylandet omhandlet kulturministerens besøk i bryllup og åkrer.

– I Norge har vi både ytringsfrihet og kunstnerisk frihet, men vi har også noe som heter folkeskikk. Det skal selvsagt være rom for å kunne fleipe og drive satire med maktmennesker, men samtidig har revymakerne et ansvar, å påse at man ikke går over grensa for det som er normalt anstendighet. Her fremstår det ikke som de har vært sitt ansvar helt bevisst, sier Raja til Dagbladet.


Flere kritikere mener mange revynummer gikk langt over streken.

Rystet over tråkking på Trine Skei Grande

Tre numre herjet med kulturminister Trine i åkeren. Publikum jublet, men flere kritikere mener numrene gikk langt over streken.


Raja er ikke den første til å kritisere overfloden av Skei Grande-sketsjer på årets humorfestival. Først kritiserte konferansier Rakel Sivertsen og teaterviter Roar Tromsdal hvordan Trine Skei Grande var blitt omtalt. Tromsdal mente underbuksehumoren var kommet tilbake på revyscenen.

– Vi jobbet mye for å få den vekk. Men nå er den plutselig spiselig og trendy og et tegn på kvalitet. Men nyskapende er det i hvert fall ikke, uttalte Tromsdal til Trønder-Avisa søndag. Han er tidligere leder av Norsk Revyfestival.


Festivalsjef Hanne Vilja Sagmo innrømmer:

– Det ble for mye Trine

Ingen revynumre gikk over streken. Men tre revynumre med Trine Skei Grande var for mye, mener festivalsjefen.


De tre numrene som omtalte Trine Skei Grande er Asylrevyens sketsj «Nyttårstalen», Hommelvikrevyens «Frierferd» og VOLLBO-revy-LAGs nummer «Kornsirkelen». Samtlige av numrene er ment som satire av hendelsen under Ola Borten Moes bryllup, da Skei Grande hadde sex med en 17 år gammel slektning av partikollegaen.

Flere har i etterkant reagert fordi de mener at disse numrene ikke har hatt noe med maktkritikk å gjøre, mens andre har ment det helhetlig ble for mye av Skei Grande på festivalen.

– Vi speilet en politisk virkelighet der politikerne privatliv tok oppmerksomheten vekk fra politikken. Jeg beklager om noen føler seg støtt, sa kontaktperson i Asylrevyen, Marte Bugge til Trønder-Avisa mandag.


Svarer på revykritikk:

– Speilet en virkelighet hvor privatliv overskygger politikken

Asylrevyen svarer på kritikk mot deres Trine Skei Grande-nummer.