Mann siktet for drap etter funn av død kvinne og for drapsforsøk etter skyteepisode i moské

– Vi står overfor et forsøk på en terrorhandling, opplyser politiet søndag ettermiddag.

På åstedet: Politiet jobber på åstedet etter en skyteepisode i Al-Noor Islamic Centre moskeen i Bærum lørdag.   Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Nyheter

Lørdag ettermiddag gikk en mann i begynnelsen av 20-årene til angrep på moskeen Al-Noor Islamic Centre i Bærum. Mannen ble pågrepet etter å ha tatt seg inn i moskeen med to våpen. Politiet har vært tilbakeholdne med å bekrefte at det faktisk ble avfyrt skudd i moskeen, men bekreftet under en pressekonferanse søndag ettermiddag at det ble avfyrt flere skudd og at de fant flere våpen på stedet.

Lørdag kveld fant politiet også en død kvinne på en adresse i Bærum. Kvinnen har en nær familierelasjon til mannen som er pågrepet etter en skyteepisoden ved en moskeen.

– Vi etterforsker saken som et mulig drap. Den døde kvinnen er en ung kvinne og ble funnet da politiet tok seg inn i leiligheten hvor den pågrepne mannen bor, sa seksjonssjef Rune Skjold i Oslo politidistrikt under en pressekonferanse sent lørdag kveld.

Mannen er siktet for drap i forbindelse med funnet av kvinnen, og for drapsforsøk etter episoden i moskeen.

Ifølge Skjold har de ingen opplysninger som tilsier at siktede skal ha samarbeidet med andre. Han sier videre at politiet ønsker å komme i kontakt med vitner fra nærmiljøet.

Vil ikke forklare seg

Mannen er blitt avhørt i natt til søndag, opplyser hans forsvarer.

– Det har vært gjennomført et kort avhør. Det er alt jeg vil si nå, skriver advokat Unni Fries i en tekstmelding til NTB søndag morgen.

I en pressemelding søndag morgen opplyser politiet om at mannen ikke ønsker å forklare seg.

– Det ble i natt forsøkt å gjennomføre avhør av den siktede etter moskeskytingen og drapet i Bærum, men han ønsket ikke å avgi forklaring til politiet. Han har derfor ikke tatt stilling til siktelsen, sier enhetsleder Rune Skjold i Oslo politidistrikt.

– Vi vil gjøre et nytt forsøk på avhøre siktede senere i dag. Han vil mest sannsynlig bli fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett klokken 13 i morgen, sier politiadvokat Pål Fredrik Hjort Kraby.

– Vi ønsker også at siktede skal bli vurdert av sakkyndige, og vi avventer utfallet av dette. Det vil bli gjort etter fengslingen, sier han videre.

Terrorhandling

– Vi står overfor et forsøk på en terrorhandling, opplyser politiet søndag ettermiddag.

– Kartleggingen har vist at gjerningspersonen har høyreekstreme holdninger. Han har innvandringskritiske holdninger, sa Skjold under en pressekonferanse søndag ettermiddag.

Han la til at siktede også har uttrykt støtte til Vidkun Quisling.

Undersøker nettaktivitet

Gjerningsmannens internettaktivitet er et spor politiet undersøker.

I et innlegg på et forum, i den drapssiktedes navn, blir personene bak angrepene i Christchurch, El Paso og San Diego hyllet, skriver VG.

I innlegget skriver han at han er utvalgt av «Saint Tarrant», med referanse til Brenton Tarrant, som er siktet for å ha drept 51 mennesker i en moske i Christchurch på New Zealand.

Innlegget blir avsluttet med «Valhall venter».

– Utvist stort mot

Skjold sier personene som stanset gjerningsmannen i moskeen før politiet kom har utvist stort mot.

– Det er ikke tvil om at den raske handlingen på stedet før politiet kom, har gjort at de har stoppet gjerningspersonen og hindret ytterligere konsekvenser, sier enhetslederen.

65-år gamle Mohamed Rafiq var den som stanset og la den drapssiktede mannen i bakken under angrepet mot moskeen.

– Jeg er veldig glad for hjelpen og støtten jeg har fått, sa Rafiq til pressen tidligere søndag.

Bevæpner politiet

PST opplyser til NTB at de følger saken.

– Vi følger situasjonen tett, jobber intenst med å samle opplysninger og prøver å danne et bilde. Så får vi se om dette endrer trusselbildet, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST.


Iverksetter tiltak i forbindelse id-feiring

Politiet i Trøndelag har oversikt over id-arrangement i hele fylket, og iverksetter forebyggende tiltak i forbindelse feiringen.


Oslo politidistrikt bevæpner fra lørdag kveld alle politifolk i forbindelse med Eid-feiringen søndag. Bevæpningen varer til søndag formiddag, men den skal vurderes forlenget videre søndag. De øker også bemanningen og kommer til å være mer til stede under id.

– Det er for at alle som feirer, skal være så trygge som mulig, sa politiinspektør Jan Eirik Thomassen på pressekonferansen.