Malariamygg påvist på Tautra

Malariamyggen er blitt er en del av norsk fauna, og nå er den for første gang påvist i Trøndelag.

Artsfrende: Dette er myggarten vi er vant til å se i Norge. Men nå kan malariamygg bli et stadig vanligere syn i Trøndelag.  Foto: Sara Johannessen / NTB scanpix

Nyheter

Malariamyggen ble funnet på Tautra, en øy i Trondheimsfjorden, og det er første gang den potensielt smittebærende myggen er registrert i Trøndelag, melder NRK. Tidligere er arten påvist både i Pasvik i Finnmark og i Østfold.

Utbredt i den tropiske verden

Malaria er utbredt over store deler av den tropiske verden, men Afrika står for de fleste tilfellene. I 2016 var det 216 millioner mennesker som fikk sykdommen på verdensbasis. Men selv om malariamyggen er oppdaget i Trøndelag, er det ifølge forskerne ingen fare for lokalbefolkningen.

– Malariamyggen er i utgangspunktet ikke smittefarlig, sier biolog Sondre Dahle ved Norsk institutt for naturforskning til NTB.

Malaria forårsakes av en parasitt i Plasmodium-slekten, og myggene kalles malariamygg enten de har parasitten i seg eller ikke, sier Dahle. Parasitten regnes som forsvunnet fra Norge og det er lite som tyder på at den etablerer seg igjen med det første.

Helsemyndighetene følger med

Avdelingsdirektør Preben Ottesen i Folkehelseinstituttet sier helsemyndighetene følger med på nye typer mygg som kommer til Norge.

– Hvis man stoler på FNs klimapanel og de beregningene som er gjort, må vi se at disse myggene vil få fotfeste i Norge. Fremst av disse er en art som heter asiatisk tigermygg. Den har kommet helt opp til Sør-Tyskland, sier han.