Det store stemmeskiftet.

Sykdomstegn for politikken

I takt med høyere utdanning og bedre velstand, velger stadig færre å benytte seg av stemmeretten. Er avstanden til politikerne blitt for stor?

LAVERE OPPSLUTNING: Kommune- og fylkestingsvalget opplever nedgang i valgdeltakelsen. Politikken er blitt mer sentralstyrt, og mange nasjonale debatter avgjøre hvordan de stemmer. Da hjelper det ikke at politikerne møtes til debatt på Snåsa, slik fylkestoppene gjorde tirsdag denne uka, skriver kommentator Johan Prestvik om.   Foto: Erlend Malmo

Nyheter

De serverer kaffe, deler ut roser og drops, lover kulturhus, lokker med å fjerne eiendomsskatten, nekter å la E6 legge beslag på matjorda, krever mer asfalt, flere bussavganger, og de tar til orde for å gjøre Trondheimsfjorden fri for vannskutere og plastikk. Det er løpetid for lokal- og fylkespolitikerne våre. De banker på dører og smiler, med dådyrøyne store som tinntallerkener. De kjører land og strand for å synes, dukker opp på private og offentlige arbeidsplasser. De vil lære, sier de. De vil komme nær vanlige folk, kan de fortelle. Gjerne med en prominent partitopp i forgrunnen. I tillegg dukker de opp på debatter, hvor det er konkurranse om å holde så lenge på ordet at debattlederen ikke rekker å stille oppfølgingsspørsmål.