MENINGER:

Pride er feiring av mangfold

Siv Furunes, lektor ved Inderøy videregående. 

Nyheter

Tenk deg at du er bedt til en bursdag som du ikke har lyst til å gå i. I stedet for å takke høflig nei til den som inviterte deg, går du til media og begrunner hvorfor du ikke går, med at naboen til bursdagsbarnet mener noe du er uenig i.

Det er dette prosten gjør med å offentliggjøre hvorfor han ikke vil delta i Pride ved å henvise til deler av programmet til organisasjonen FRI. Både på Inderøy og Steinkjer er det andre initiativtakere til å feire Pride enn FRI. Folk som møter opp, kommer i regnbuens farger og med strålende humør for å feire at mennesker er forskjellige, og at mangfold gjør samfunnet rikere.

Når jeg tar opp hva prosten
uttalte i 2014, er det egentlig i håp om at han kan ha skiftet mening. Den gang skrev han:
«Hva er så et ekteskap? Den vanlige forståelsen inntil 2008 har vært at ekteskap er et kjærlighetens fellesskap mellom kvinne og mann, og der barn gjerne er en frukt av den gjensidige kjærligheten. Et homofilt par vil kunne ha det samme kjærlighetens fellesskap, men barn vil aldri bli en naturlig frukt.» Men dette tramper han både på homofile, ektepar som er ufrivillig barnløse og barn som vokser opp i hjem med to foreldre av samme kjønn.Verre ble det i neste avsnitt: «Hensynet til barna: Det er barna som er den store forskjellen på homofile og heterofile parforhold. Ved å definere alt som ekteskap, skapes det en naturlig forventning om at homofile også må få barn, og det ikke går på naturlig vis, må barna «produseres».»

Det er fint hvis prosten tar avstand fra disse uttalelsene nå, det er tross alt fem år siden de ble uttalt. Det er svært mange barn som vokser opp uten både biologisk mor og far i heimen, og det må vi som storsamfunn akseptere.

Pride har 50-årsjubileum i år, og er en markering til minne om Stonewall-opprøret i New York i 1969. Etter ukevis med trakassering fra New York-politiet, svarte homofile, lesbiske og transpersoner med å slå tilbake. Dette er begynnelsen på frigjøringa som gjør at vi i dag har felles ekteskapslov. Vi feirer det årlig over hele verden, og det har etter hvert blitt en folkefest. Her på bygda er det ekstra viktig å feire Pride. Tidligere dro ungdommen til storbyene så raskt som mulig for å føle seg akseptert, nå jobber vi hardt med at alle skal ha en plass også på hjemstedet sitt. FRI er en viktig del av denne historien. Kim Friele sto lenge i bresjen for den tidlige homokampen, som etter hvert ble LLH (Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring), organisasjonen som i dag er kjent som FRI. Derfor er det selvsagt at FRI skal ha en plass i Trønderpride.

Prost møter motbør blant sine egne etter innlegg om Pride

Prost Gustav Danielsens leserinnlegg om Pride og FRI vekker reaksjoner.Det er ingen overraskelse at vår prost ikke vil delta i Pride, men jeg forstår ikke behovet for å kringkaste det, i og med at det rammer medmennesker i en sårbar situasjon. Disse menneskene har endelig fått et arrangement i sitt nærmiljø, og kan kjenne på nestekjærligheten og fellesskapet. Godt kirkevalg, bruk stemmeretten og la oss sammen skape en rausere folkekirke. 

Siv Furunes
Medarrangør av Trønderpride på Inderøy og kirkemedlem