Rypejakta starter – hundeeiere oppfordres til forsiktighet

Jegere med hund oppfordres til å være forsiktige under rypejakta så lenge årsaken til hundesykdommen er uavklart.

RYPEJAKTA STARTER: Statskog ber jegere med hund om å følge Mattilsynets og Veterinærinstituttets anbefalinger så lenge årsaken til hundesykdommen er ukjent. Tirsdag starter rypejakta.  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Nyheter

Titusenvis av jegere legger tirsdag ut på jakt etter skogsfugl og rype over store deler av hele landet.

Mange av jegerne bruker hunder i forbindelse med fuglejakta. Statskog ber dem om å følge Mattilsynet og Veterinærinstituttets anbefalinger så lenge årsaken til hundesykdommen er ukjent.

26 døde

Hundeeiere oppfordres til å begrense nærkontakt med andre hunder og unngå å la hunden snuse i grøfta hvor andre hunder har vært. Samtidig bør ansamlinger av hunder unngås, ifølge Mattilsynet.

I alt har 26 hunder over hele landet dødd etter blodig diaré den siste tiden. Enda flere har fått symptomene. Det er ikke kjent om det er en sammenheng mellom dødsfallene.

Det er stor rift om fuglejakta denne sesongen. I mange av Statskogs jaktområder er etterspørselen langt høyere enn tilbudet. Strenge reguleringer, lave priser og ivrige jegere er årsaken.

Samtidig har Statskog stengt en del områder for fuglejakt både i Sør- og Nord-Norge.

– Streng regulering av jakttrykket og lave priser gjør det vanskeligere å finne ledig jakt nå helt i starten, sier fagsjef for jakt og fiske Jo Inge Breisjøberget i Statskog.

Sist jaktår felte 47.900 jegere 181.900 ryper, en økning på 9 prosent fra jaktåret før.


Obduksjon av to nye hunder viser samme sykdomstegn

Obduksjonen av to hunder mandag viser samme sykdomstegn som hos tidligere obduserte hunder. Årsaken til den ukjente hundesykdommen er fremdeles ikke kjent.

 

Mattilsynet har mottatt meldinger om fire nye syke hunder

Mattilsynet har mottatt meldinger om fire nye syke hunder med lignende sykdomssymptomer. Mandag skal to nye hunder obduseres.


En ny hund smittet

Enda en hund har fått påvist lignende symptomer på hundesykdommen som har tatt livet av 26 hunder den siste tiden, ifølge Mattilsynet.

Siden mandag har Mattilsynet mottatt én ny melding på en hund som er syk, skriver VG.

Det har kommet færre meldinger om hunder med moderate symptomer, opplyser Mattilsynet på egne nettsider.

Hunden har tilholdssted i Østfold.

I alt har 26 hunder over hele landet dødd etter blodig diaré den siste tiden. Enda flere har fått symptomene. Det er ikke kjent om det er en sammenheng mellom dødsfallene.


Advarer mot sosiale medier-råd om hundesykdom

Den norske veterinærforeningen advarer hundeeiere mot å tro på teorier og råd som florerer i sosiale medier.

 

Slik forholder Innherreds veterinærer og hundepensjonater seg til den fryktede hundesykdommen

Veterinærene forteller at svært mange hundeeiere har ringt de siste dagene på grunn av den ukjente hundesykdommen som de siste dager har tatt livet av flere hunder.