Vanvikan-saken gjenopptas - far siktet etter barnedødsfallet i 2013

Nye opplysninger fra vitner skal være årsaken til at politiet har besluttet å gjenoppta saken.

Det var onsdag 27. november 2013 at den 15 måneder gamle gutten ble funnet død i sitt hjem i Vanvikan. Barnets far og mor ble siktet for medvirkning til legemsbeskadigelse med døden til følge, men saken ble henlagt.  Foto: Trønder-Avisa

Nyheter

I november 2013 døde et 15 måneder gammelt barn i Vanvikan. Foreldrene ble siktet for legemsbeskadigelse, men saken ble henlagt etter bevisets stilling. Nå gjenopptas saken, skriver Dagbladet.

Det er politiadvokat Åsta Elden som er påtaleansvarlig i saken. Politiet i Trøndelag skriver i en pressemelding at de har mottatt ny informasjon fra vitner i saken, noe som har medført at straffesaken er besluttet gjenopptatt for ny etterforskning.

Politiet skriver i en pressemelding tirsdag ettermiddag at de i 2013 og 2014 foretok «omfattende etterforskning» i saken. Nå vil saken etterforskes ytterligere av Trøndelag politidistrikt, med bistand fra Kripos.

Sitter på lydbåndopptak

I fengslingskjennelsen fra Alta tingrett kommer det fram at faren til den 15 måneder gamle gutten skal ha snakket med flere personer om det som skjedde da gutten døde.

Adresseavisen skriver at politiet sitter på et lydopptak med den siktede faren. Avisen skriver videre at de er kjent med at den siktede i opptaket skal ha svart på flere spørsmål om hva som skjedde da sønnen døde. Samtalen som er tatt opp, skjer mellom siktede og en person i nær relasjon til ham.

Kun far er siktet

Det er kun far i saken som er siktet. Moren døde i fjor, skriver Dagbladet.

– Faren ble pågrepet på sin nåværende bopel i Finnmark onsdag 11. september og framstilt for fengsling to dager seinere. Han ble fengslet for to uker med brev- og besøksforbud i Alta tingrett, men kjennelsen er anket og ennå ikke behandlet i lagmannsretten, sier politiadvokaten til Dagbladet.

Mannen, som nå er i 30-årene, erkjenner fortsatt ikke straffskyld ifølge Dagbladet. Han er siktet for det samme som han var i 2013 - for legemsbeskadigelse med døden til følge eller medvirkning til dette, skriver politiet i pressemeldingen.

Fengslingsbegjæringen på to ukers varetektsfengsling ble anket i Alta tingrett, og Hålogaland lagmannsrett har tirsdag enda ikke tatt stilling til anken.

Forlot gutten

Dødsfallet ble meldt 27. november 2013. Foreldrene ble siktet og varetektsfengslet i dagene etterpå. I saken kom det fram at de hadde forlatt gutten alene noen timer før han døde. De dro da til Rissa om lag to mil unna.  Gutten ble funnet død da de kom hjem.

I februar 2014 kom obduksjonsrapporten og den kunne hverken påvise stump vold eller giftstoffer i kroppen til gutten. Saken ble da henlagt.

Fikk erstatning

I ettertid var foreldrenes forsvarere kritiske til at etterforskningen av saken tok så lang tid, og det ble påpekt at det er en stor belastning for foreldrene, som mistet sin ett år gamle sønn. I 2015 fikk de erstatning for urettmessig straffeforfølgelse.

Bakgrunn: 

Vanvikan-saken er henlagt

Saken hvor en 15 måneder gammel gutt ble funnet død i Vanvikan i Nord-Trøndelag, er henlagt.

 

Vanvikan-foreldre fikk erstatning

Foreldrene til den 15 måneder gamle gutten som døde i Vanvikan i november 2013, har nå fått erstatning for påkjenningen saken påførte dem.

 

– Angrer på at vi lot sønnen være alene

Paret som er siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge kan ikke tilgi seg selv.