Mener sekkene til plastemballasje misbrukes av innbyggerne

Innherred Renovasjon har gått tom for sekker til plastemballasje, og mener årsaken er at de brukes til andre formål enn å sortere plastavfall.

MISBRUK: Innherred Renovasjon mener sekkene til plastemballasje misbrukes av både privatpersoner og bedrifter, og mener det er årsaken til at selskapet nå er tomme for poser.  Foto: Innherred Renovasjon

Nyheter

LEVANGER/VERDAL: Nå vurderer Innherred Renovasjon å endre distribusjonsordningen av sekkene for å få ned det de mener er misbruk av avfallssekkene. Det opplyser selskapet i en pressemelding.

– Vi har lenge vært klare over at posene og sekkene misbrukes. Sekkene brukes blant annet som restavfallssekker på idrettsarrangement, til oppsamling av hageavfall, lagring av klær og utstyr og til og med som engangsregntøy, sier kommunikasjonsrådgiver Øyfrid S. Knudsen i pressemeldingen.

TOMT: Misbruk av sekkene til plastemballasje får skylden for at Innherred Renovasjon er tomme. Nå vurderer selskapet å legge om distribusjonssystemet.  Foto: Innherred Renovasjon

 

Siden 2012 har Innherred Renovasjon distribuert poser for matavfall og sekker for plastemballasje i en rekke dagligvarebutikker.

– Helt siden ordningen startet har forbruket vært høyt, men det har nå nådd toppen og lagrene er tomme før selskapet har fått ny forsyning, skriver Knudsen i pressemeldingen.

Innbyggerne betaler

Selskapet mener det er ekstra urovekkende at også butikker og bedrifter forsyner seg av sekkene og bruker dem til sitt avfall.

– Problemet med det er at det er husholdningene som betaler. Mange er nok ikke klar over at disse posene og sekkene slett ikke er gratis. Selv om man ikke betaler ved uthenting, er alle husholdninger med og betaler for dem gjennom renovasjonsgebyret, sier Knudsen.

Ifølge Innherred Renovasjon utgjør innkjøpskostnaden av avfallsposer mellom 100 og 150 kroner av det årlige renovasjonsgebyret per husstand.

– I snitt går det ut ca. 30 plastsekker og 220 matavfallsposer per husstand per år. De færreste har så mye avfall, vi beregner at det i snitt skal holde med rundt halvparten om man bare bruker dem til plastemballasje og matavfall, sier Knudsen.

Vurderer utdeling

Dersom forbruket ikke reduseres vil Innherred Renovasjon legge om systemet.

– Vi ser nå på om vi bør gå tilbake til slik vi gjorde det før, med utdeling av et visst antall til hver husstand en gang i året. Vi har ikke konkludert ennå, men det er en mulighet vi vurderer, sier Knudsen.

Ny forsyning av sekker er ventet til Innherred Renovasjon i løpet av de neste ukene, men innbyggerne må altså belage seg på tomme stativ en stund til.