Tre tiår siden friheten seiret:

Da håpet vant over frykten

I helga er det 30 år siden symbolet på den kalde krigen veltet over ende. En hel verden øynet håp om en bedre verden.

Delt by: Vesttyske unger leker opptil muren midt på 1970-tallet. Fram til slutten av 1980-tallet var det få, om noen, som våget å tro at muren ville bli revet med det første. Plutselig raknet det kommunistiske imperiet som i hele etterkrigstiden var blitt styrt fra Moskva, og Jernteppet – med Muren som det tyngste symbolet – ble revet.   Foto: NTB Scanpix

Nyheter

En ny generasjon europeere er vokst fram – som ikke har noen referanser til «Den kalde krigen», «Jernteppet» eller uhyggen som lå som tjukk havtåke over vår del av verden i mange tiår. For alle som har samme forhold til Den kalde krigen som min generasjon har hatt til Andre verdenskrig, er det antakelig vanskelig å forstå hvilke enorme følelser som var i virksomhet denne helga for tre tiår siden. Mørket forsvant. Framtida var lys som en sommermorgen. Håpet hadde seiret over håpløsheten.