Kun Oslo har flere nattbranner enn Trøndelag – nå står brannhøytiden for døren igjen

Brannvesenet ber alle sjekke røykvarsleren foran det som tradisjonelt er årets mest brannfarlige måneder.

– SJEKK RØYKVARSLERNE: Brannsjef Håvard Bye ber alle sjekke at røykvarslerne er i orden inn mot jul.  Foto: Johan Arnt Nesgård

Nyheter

Brannvesenet i Trøndelag rykket ut til 75 boligbranner mellom klokka 23 og 7 i fjor. Det er mer enn seks branner i snitt hver måned.

Kun Oslo hadde flere utrykninger av alle landets fylker på natta.

Se hele fylkesoversikten nederst i saken.

– Hvert sekund er avgjørende

I en pressemelding ber brannsjef Håvard Bye i Brannvesenet Midt IKS om at trønderne sjekker røykvarslerne inn mot det som er årets mest brannfarlige måneder.

– Når det brenner er hvert sekund avgjørende. Man overlever ikke lenge i en bolig som raskt fylles opp av røyk, så man er helt avhengig av tidlig varsling for å redde seg selv og de man bor sammen med, sier Jon Kristian Storli, leder i Forebyggende avdeling i Brannvesenet Midt IKS, i pressemeldingen.

– Røykvarsleren følger med

I pressemeldingen slås det fast at alle boliger skal ha røykvarslere eller brannalarmanlegg, og det skal være minst én varsler i hver etasje. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når dører er lukket.

– En fungerende røykvarsler er våken og følger med, også når du sover. Sørg for å gå brannsesongen i møte med nye batterier, og kontroller at du hører varsleren godt, sier Storli.

Brannfarlige kombinasjoner

Det er desember og januar som tradisjonelt sett er månedene med flest branner.

– Vi trekker innendørs, fyrer i peisen, lager fet mat på komfyren, tenner lys og ikke minst – drikker mer alkohol. Denne kombinasjonen er direkte brannfarlig, forklarer Storli.

Bye og Storli kommer med en oppfordring om at innkjøp av røykvarsler til den eller de du bryr deg om, kan være en god og livsviktig gave.

Oslo på toppen

Totalt rykket brannvesenet ut 907 ganger til boligbranner mellom kl 23 og kl 07 i løpet av 2018. Oslo topper lista, mens Trøndelag følger på andreplass.

Antall boligbranner på natten per fylket:

FylkeAntall 
Oslo 207
Trøndelag 75
Hordaland 69
Akershus 58
Rogaland 58
Vestfold 50
Vest-Agder 45
Nordland 43
Østfold 41
Oppland 38
Buskerud 36
Møre og Romsdal 35
Aust-Agder 34
Telemark 32
Finnmark 28
Hedmark 26
Troms 20
Sogn og Fjordane 12
Totalt907