Mange kvier seg for å si nei til alkohol på jobbfest

Ti prosent av de spurte i Steinkjer synes det kan være vanskelig å takke nei til alkohol til drikkeanledninger på jobben.

SKÅL: I ukene fremover er det høysesong for julebord på arbeidsplasser over hele landet, og for mange innebærer det en forventning om at man også skal drikke sammen.    Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Nyheter

– Vi oppfordrer alle som skal arrangere julebord i Steinkjer til å la andre ting enn alkoholen være kveldens hovedingrediensen. Det trenger ikke være ubegrenset tilgang til gratis alkohol, sier sier Av-og-til-koordinator Stine Strand i Steinkjer kommune i en pressemelding.

Hun mener en i større grad kan tilby alkoholfrie alternativer da det finnes mye spennende å velge i.

– Det viktigste er å legge til rette for en hyggelig kveld for alle, sier Strand.

Høysesong for julebord

I ukene fremover er det høysesong for julebord på arbeidsplasser over hele landet, og for mange innebærer det en forventning om at man også skal drikke sammen.

Nå viser en ny undersøkelse at flere synes det er vanskelig å takke nei til alkohol på sosiale arrangementer i regi av jobben. I undersøkelsen svarte ti prosent av de 107 spurte i Steinkjer at de synes dette er vanskelig. Tallet kommer frem i en undersøkelse Ipsos har gjennomført for alkovettorganisasjonen Av-og-til.

– Julebord skal være en anledning til å hygge seg med gode kolleger, og da er det leit å høre at så mange i Steinkjer synes det er ubehagelig å si ifra om at man ikke har lyst til å drikke, sier Strand.

En viktig sosial arena

Hun får støtte av generalsekretære Randi Hagen Eriksrud i Av-og-til.

– Arbeidsplassen er en viktig sosial arena for de fleste av oss. Vi tilbringer mange timer på arbeidsplassen og ønsker å passe inn med kollegene. Da kan det kjennes ekstra vanskelig å bryte med en forventing om at det skal drikkes, sier hun.

Jobbkalenderen er full av drikkeanledninger

Det er ikke bare på julebord at ansatte møter alkohol i jobbsammenheng. Det er fredagspils, konferanser og seminarer, sommerfest og diverse feiringer året igjennom. Anslag fra Folkehelseinstituttet viser at hvert femte glass vi drikker, drikkes i jobbrelaterte situasjoner.

– Hensikten med sosiale sammenkomster er å skape et positivt miljø for de ansatte, og da er det gode grunner til å ikke la alkoholen få for stor plass. Sosiale arrangementer med for stort fokus på alkohol kan fort bli ekskluderende, advarer Eriksrud.

Hun viser til at det er mange som av ulike grunner ikke ønsker å drikke alkohol og at grunnene kan være ymse. Enten at noen ikke liker saken, har en personlig eller religiøs overbevisning der alkohol ikke passer inn.

– Andre igjen har dårlige erfaringer med alkohol, enten fra på grunn av eget konsum eller fordi de har vokst opp i et hjem der alkohol har spilt en for stor rolle, sier Eriksrud.