Jarlsberg til Irland gir dype hull i trøndersk landbruk

Å fjerne eksportstøtten til jarlsbergosten er i ferd med å forandre landbrukets ryggrad i Trøndelag: Å produsere melk.

Når regjeringen fra 1. juli fjerner eksportstøtten til Jarlsbergosten, etter pålegg fra Verdens handelsorganisasjon, gir det enorme endringer for både norsk og trøndersk landbruk, skriver Johan Prestvik.   Foto: Bjørn Erik Øvrelid

Nyheter

Den gule og hullete Jarlsberg-osten, som har sitt opphav fra professor Ole Martin Ystgård fra Sparbu, er en norsk suksess i utlandet. I 2018 ble det eksportert om lag ti tusen tonn av den norske merkevaren, hvor USA utgjør det største markedet, ifølge Tines egne statistikker. USA tar imot om lag 60 prosent av den norske Jarlsberg-eksporten. Nå skal amerikanerne i stedet kjøpe norsk Jarlsberg – produsert i Irland. Med de konsekvenser dette har for både norsk og trøndersk landbruk.