Stjernedryss over trøndere i Trondheim

Britannias Speilsal er nykommer i Michelin-guiden, med én stjerne. Sven Erik Renaa, opprinnelig fra Steinkjer, kan nå skilte med hele to stjerner.

Norske Re-Naa og Svein Erik Renaa mottok to michelin-stjerner. Renaa er oppvokst i Henning og Trondheim.   Foto: Ole Martin Wold/NTB Scanpix

Michelin-guidens gjeve stjerner for de Nordiske landene deles ut i Olavshallen i Trondheim mandag ettermiddag. Speilsalen på Britannia mottok Michelin-stjerne.   Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

Nyheter

Mange nye restauranter i den berømte guiden var spådd å komme på lista da Michelin-guiden delte ut sine stjerner i Trondheim mandag kveld. Speilsalen i nyoppussede Britannia var én av dem - og spådommene slo til.


«Namdalske» Speilsalen med én stjerne i Michelin-guiden

Kjøkkensjef Håkon Solbakk fra Nærøystein og junior soussjef Torkil Helmersen fra Leka feiret Michelin-stjerne på ytternamdalsk vis mandag.


Speilsalen får én stjerne i guiden. Det skjer under ett år etter restauranten åpnet i hotellet.

Credo og Fagn i Trondheim fikk i 2019 hver sin stjerne, og begge beholder denne.

Steinkjer-kokk

Sven Erik Renaa, opprinnelig fra Steinkjer, fikk hele to stjerner i guiden. Han hadde én fra før med sin restaurant Re-naa i Stavanger.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Norske Re-Naa og Svein Erik Renaa mottok to michelin-stjerner. Renaa er oppvokst i Henning og Trondheim.   Foto: Ole Martin Wold

– Vi har hatt restaurant i ti år, men vi flyttet for ti måneder siden, så den er som ny, fortalte Renaa da han mottok utmerkelsen.

Han sendte en hilsen til staben sin i Stavanger.

– Dere er fantastiske.

– En drøm

I en pressemelding fra Reitan-gruppen, som eier Brittania, sier kokk Christopher Davidsen at han er stolt og glad.

– En drøm har gått i oppfyllelse, sier Christopher Davidsen om både Michelin-suksessen og oppgaven med å lage nye Speilsalen. Jeg er veldig stolt over teamet mitt og det vi har prestert på under ett år. Det er også veldig gledelig å se at enda flere norske restauranter nå får velfortjent heder og omtale fra guiden.

Også Reitan selv er svært fornøyd.

– Fantastisk at Christopher og teamet på Britannia får stjerne etter så kort tid. Det hadde jeg virkelig ikke forventet. Christopher er et synlig bevis på den vinnerkulturen vi ønsker å ha i Reitangruppen, sier en stolt Colonialmajor og Britannia-eier, Odd Reitan.

Første stjerne i Bergen

Sushi-restauranten Omakasa by Vladimir Pak i Oslo var den første norske restauranten som fikk en fersk stjerne i guiden mandag.

Bare i Bergen fikk også sin første stjerne, og det er den første stjernen byen har fått i guiden.

– Det var på tide, sa kjøkkensjef Kristian Bretten Vangen fra scenen da han mottok utmerkelsen.

Han skrøt også av råvarene i Bergen.

– Vi elsker vestkysten i Norge, sa han.

Under i Lindesnes, som også var forhåndsfavoritt, fikk også sin første stjerne. Resturanten ligger 5,5 meter under havoverflaten.


Restauranter og butikker over hele Norge jakter gourmet-produktene som avles frem på en gård ved Leksdalsvatnet.

Sopp og gris fra Leksdalen bidro til Michelin-stjerne


Dette er de norske Michelin-restaurantene:

  • To stjerner: RE-NAA (Stavanger)
  • Én stjerne: Bare (Bergen), Under (Lindesnes), Galt (Oslo), Kontrast (Oslo), Omakase by Vladmir Pak (Oslo), Sabi Omakase (Stavanger), Credo (Trondheim), FAGN (Trondheim), Speilsalen (Trondheim).
  • Ingen norske restauranter har tre stjerner. Maaemo i Oslo hadde tre stjerner fram til i år, men har valgt å flytte restauranten som holder den stengt nå. Kjøkkensjef Espen Holmboe Bang var forberedt på at restauranten ville miste stjernene, siden de holdt stengt da stjernene ble delt ut.

Fakta om den nordiske Michelin-guiden

  • Michelin-guiden er verdens kanskje aller mest kjente restaurantguide. Guiden ble første gang utgitt i Frankrike i 1900. I 1926 introduserte guiden en stjerne for å markere god mat, to og tre stjerner ble lagt til tidlig på 30-tallet.
  • Siden 2015 har Michelin kommet med en egen årlig guide for Norden: «Guide Michelin Nordic Cities».Trondheim kan få ny Michelin-stjerne i dag

Bergen håper å følge i Oslo, Stavanger og Trondheims matspor og få seg minst én stjerne i Michelin-guiden når årets nordiske guide skal presenteres mandag.