– Hold deg hjemme, min datter tåler ikke å bli syk!

Mor til kronisk lungesyk jente i Verdal med innstendig bønn: – Hold deg hjemme om du er i karantene eller føler deg syk!

ISOLERT: Mari Holmvik og hennes datter på 13 år har nå isolert seg hjemme i huset sitt i Verdal. Ingen får komme på besøk.  Foto: Privat

Nyheter

VERDAL: Den 13 år gamle datteren til Mari Holmvik (33) er vanligvis en helt normal og velfungerende tenåringsjente. Men hun lider av en sjelden lungesykdom, og når hun blir smittet av for eksempel av influensa blir hun mye dårligere enn andre barn.

Med corona på full fart inn i Trøndelag er hun derfor ekstra utsatt, og hører derfor til en av risikogruppene som for en hver pris ikke må bli smittet av viruset.

Blir provosert

– Jeg blir ekstremt provosert når jeg hører om mennesker i pålagt karantene som stikker innom kjøpesentre eller butikker fordi de kjeder seg. For oss er dette en svært alvorlig situasjon. Min datter må ikke bli syk nå, sier Holmvik.

Datteren(13) til Mari Holmvik er vant til å forholde seg til smitte. Selv en enkel forkjølelse kan få alvorlige konsekvenser. Nå er de livredde for corona.  Foto: Privat

Et innlegg som hun postet på Facebook denne uka er delt over 160 ganger og har fått over 500 reaksjoner så langt. Innlegget ble skrevet av henne og datteren i fellesskap, i håp om at flere vil ta smittefaren for mennesker i risikogrupper på alvor.

Flere av de som deler og kommenterer skriver selv at de har familie og venner med underliggende sykdommer som gjør det farlig å bli smittet. I tillegg til kroniske lungesykdommer gjelder dette blant annet mennesker med kreft, hjerte-karsykdom og diabetes, ifølge Folkehelseinstituttet. Eldre over 65 år er også definert som risikogruppe, spesielt hvis de i tillegg har underliggende sykdommer.Har isolert seg fra folk

– Vi hadde håpet at innlegget vårt skulle nå fram, men det er mange som rett og slett ikke bryr seg virker det som. Det er virkelig ikke greitt, sier den bekymrede moren.

Siden torsdag har Mari Holmvik og datteren isolert seg hjemme i huset i skogen i Verdal, og vil foreløpig ikke møte andre mennesker av frykt for smitte.

– Det er full stopp her nå. Ingen får komme besøk. Min datter er ute for å lufte seg innimellom, så lenge det ikke er mennesker i nærheten, forteller mor.


Kirken tar grep for å hindre corona-smitte:

Bare nær familie får følge Oddny (89) til graven

Restriksjonene som er innført for å hindre coronasmitte, gjør at begravelser blir veldig annerledes de kommende ukene.


Får god hjelp av familie og venner

Takket være god hjelp fra venner og familie får de levert dagligvarer og andre ting de har behov for utenfor døra. Det gjelder også medisiner, for det er uaktuelt å oppsøke apotek selv slik situasjonen er nå.

– Når da jeg i tillegg får høre om potensielle smittebærere i karantene som faktisk ikke respekterer myndighetenes pålegg blir jeg ekstra bekymret. Det virker ikke som alle skjønner alvoret i det som skjer nå, sier tenåringsmora.


Felles oppfordring til å ta vare på ensomme eldre: – Ta oftere kontakt, anbefaler eldrerådsleder Jorunn Indahl Slapgård.

Anbefaler digital kontakt med ensomme eldre

Ensomhet kan også ta liv, sier Pensjonistpartiets Svein Otto Nilsen. Flere anbefaler digitale løsninger for å holde kontakt med de eldre.


Mange som har det verre

Holmvik er imidlertid opptatt av at det er andre mennesker som har det verre nå, og vil berømme alle som bidrar for å gjøre livet for eldre og andre risikogrupper litt lettere i en tid med mye bekymring.

– Situasjonen vår er ikke unik, selv om min datter har en veldig spesiell sykdom. Det er mange som trenger hjelp og støtte i dagene framover nå. Tenk på de som for eksempel er rammet av kreft. Det er mange som ikke har det lett nå, sier Holmvik.

Dersom du er risikoutsatt (det vil si har underliggende sykdommer eller nedsatt immunforsvar) er anbefalingen fra Folkehelseinstituttet at du tar kontakt med fastlege eller legevakt (telefon 116117) dersom du får symptomer som feber, hoste, kortpustethet, samt nedsatt allmenntilstand. Ved alvorlige symptomer, ring 113.


Oppvekstdirektør Erik Stene hos Fylkesmannen:

– Dette er nesten ubegripelig for voksne, hvordan kan det være begripelig for barna?

Over 17.000 elever i grunnskolen i Nord-Trøndelag må være hjemme på ubestemt tid. Oppvekstdirektør er opptatt av at foreldre må prate med barna om det som skjer.