Brannsjefen: – Folk må tenke seg om!

Brannsjef Håvard Bye i Brannvesenet Midt IKS hadde håpet å slippe å rykke ut til gressbrann i år. Slik gikk det ikke.

GRESSBRANN: Slik så det ut etter gressbrannen i Ogndal torsdag. Brannvesenet fikk heldigvis raskt kontroll på situasjonen.  Foto: Stian Manka

Nyheter

Alle nødetater rykket ut til en gressbrann i Gosenvegen i Ogndal i Steinkjer torsdag.

Et bål kom ut av kontroll, og et område på 20 ganger 20 meter ble svidd av. Ingen personer ble skadd og brannvesenet fikk kontroll på brannen relativt raskt.


Gressbrann i Steinkjer etter at bål i hagen spredte seg

– De som bor på stedet opplevde at bålet kom ut av kontroll, opplyser politiet. Brannvesenet fikk raskt kontroll på brannen.


– Folk på tenke seg om!

Brannsjef Håvard Bye hadde imidlertid håp om at det ikke skulle bli noen utrykninger til gressbranner i år.

– Dette er jo den første, så vi hadde håp om at det skulle holde seg sånn, sier Bye.

– BRUK HODET! Brannsjef Håvard Bye i Brannvesenet Midt IKS anmoder til sunn fornuft: – Man må bruke hodet – og vurdere om det er trygt å tenne bål.  Foto: Harald Sæterøy

Slik ble det altså ikke. Brannsjefen ser derfor behov for å komme med en påminnelse:

– Folk må tenke seg om! Det er fryktelig dumt når det kommer ut av kontroll. Det ble heldigvis ingen større skader denne gangen, men det er dumt å utsette seg selv og andre for faren.

Han viser også til at man kan bli erstatningspliktig dersom man viser uaktsomhet.

– Det er jo generelt mange som blir litt satt ut når både brannvesenet, politiet og ambulanse kommer hjem til deg. Når politiet dukker opp kan man også bli holdt ansvarlig. Det kan bli kostbart, påpeker Bye.Fort gjort å miste kontroll

Brannsjefen ser det nødvendig å komme med den årlige påminnelsen om aktsomhet, særlig nå som sola har begynt å titte fram igjen.

– Det er flere som holder på ute nå. I tillegg er det jo en del som har langhelg akkurat denne uka. Da har vi en generell oppfordring til alle som ferdes ute: Man må bruke hodet – og vurdere om det er trygt å tenne bål eller hva det måtte være. Det er veldig fort gjort å miste kontroll, så det handler om å bruke godt norsk vett. Det er alltid den som tenner på som har ansvaret.

Bålforbud

Det er bålforbud i Norge fra og med 15. april og til og med 15. september.

Det er likevel tillatt å grille på stranden, så lenge det er i god avstand fra skog og vegetasjon, og helst på tilrettelagte grill- og bålplasser som er godkjent av kommunen. All grilling skjer på eget ansvar.