Strikkeglede fra Levanger til New Zealand

Blant årets nykommere på Levangermartnan er «Havrebarna» som selger strikkeoppskrifter til baby- og barneklær. Strikkeeventyret begynte på Instagram.

NYETABLERT: Å finne navn til en bedrift kan sammenliknes med å finne navn til egne barn, forteller Liv Inger Lundseng (33) og Marit Elise Nyvold (30). Da de endelig landet på «Havrebarna» var de ivrige etter å sette i gang.   Foto: Stine Lise Wannebo

Nyheter

LEVANGER: – Vi hopper i det! sier Liv Inger Lundseng (33) fra Steinkjer og smiler fra øre til øre. Sammen med venninnen Marit Elise Nyvold (30) fra Larvik står hun nå i en bod på Torget i Levanger for aller første gang.

Begge er omringet av nette barneklær i duse farger. Bak dem henger en klessnor med luer, gensere og bleietruser festet med treklyper. Ett halvt år inn i sitt strikkeeventyr er de nå klare for å ta steget ut på salgsarenaen som er Levangermartnan.

TIDLØST: De duse naturlige fargene gjør at plaggene lett kan gå i arv fra bror til søster, eller søster til bror, sier Liv Inger Lundseng (33) fra Steinkjer. Sammen med venninnen Marit Elise Nyvold (30) driver hun «Havrebarna» som har bod på Levangermartnan i disse dager.  Foto: Stine Lise Wannebo

Fra strikkedilla til egen bedrift

At deres egen strikkedilla skulle bli til «Havrebarna», en bedrift hvor de to mødrene lager og selger egne strikkeoppskrifter, var ingen selvfølge. Som for mange andre var strikking en hobby, noe de gjorde for å slappe av.

– Det har gått kjempe fort, mye fortere enn vi hadde tenkt, sier Lundseng.

HALS: Alle plaggene i strikkeoppskriftene til «Havrebarna» er oppkalt etter egne eller barn i venninnenes omgangskrets. Marit Elise Nyvolds datter Amalie (3) har en hals som bærer hennes navn. Hun liker godt fargen, forteller hun stolt.  Foto: Stine Lise Wannebo

Både Lundseng og Nyvold var uvanlig glade i å strikke fra før og pleide å alltid gjøre litt om på strikkeoppskriftene når de skulle lage klær til egne barn. Til slutt var ikke steget så langt til å begynne å forfatte egne oppskrifter.

I sommer finnes det 14 strikkeoppskrifter til salgs, i tillegg til fire oppskrifter på biteringer som de gir ut gratis. Kreativiteten er på ingen måte oppbrukt av den grunn.

BITERING: Av de totalt 18 oppskriftene som «Havrebarna» selger på Levangermartnan, er fire av dem biteringer. En kurv av egenstrikkede leker står fremme i boden for inspirasjon.   Foto: Stine Lise Wannebo

– Nå har vi så mange ideer at det er vanskelig å få tiden til å strekke til, forteller Nyvold leende. Lundseng legger til at hun gjerne ser for seg nye strikkeplagg når hun omsider lukker øynene om kvelden og venninnen nikker gjenkjennende.


Onsdag braker det løs – slik blir årets Levangermartna

Mye blir som før, men årets Levangermartna blir også annerledes.


Utenfor Norge

Siden de begge var godt innlemmet i strikkemiljøet på Instagram, var det der de valgte å starte. Det skulle vise seg å være et godt valg. Til dags dato har de solgt nærmere tusen oppskrifter på nett, hvorav mange av dem også er tilgjengelige på flere nordiske språk.

– Vi har fått meldinger fra både Australia og New Zealand som spør om vi også kan oversette oppskriftene til engelsk, forteller Nyvold. Det er ingen tvil om at den enkle, nordiske stilen og de duse fargene inspirert av naturen er populære også utenfor Norge.

GJENBRUK: Tanken bak de ensfargede plaggene med mønsterstrikk er at de skal kunne brukes av flere generasjoner av barn, forklarer Marit Elise Nyvold (30) opprinnelig fra Larvik. Tanken på at plaggene skal kunne brukes igjen, spesielt når det ligger mye arbeid bak, går igjen i strikkeoppskriftene til «Havrebarna».  Foto: Stine Lise Wannebo

Til vanlig jobber Marit Elise Nyvold som fysioterapeut, mens Liv Inger Lundseng jobber som lege. De bor begge i Trondheim, men i de neste dagene er de begge å finne på Torget i Levanger. Håpet er at flere trøndere også skal bli interessert i oppskriftene deres.

– Vi er inne i en prøvefase og er veldig spente på å se hvor langt «Havrebarna» kan ta oss, sier Lundseng med et smil.