Minst 36 ansatte på Hurtigruten er koronasmittet: – En alvorlig situasjon

Minst 36 av de 158 besetningsmedlemmene på Hurtigrutens ekspedisjonsskip MS Roald Amundsen har testet positivt for koronavirus. Alle de 400 passasjerene må i karantene. Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) kaller situasjonen alvorlig.

SMITTET: Hurtigruten-skipet Roald Amundsen ligger til kai i Tromsø.  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Nyheter

36 ansatte og én passasjer er smittet i forbindelse med to ulike seilaser den siste tiden. Lørdag sted antall smittede med 31 personer.

– Det er en alvorlig situasjon når så mange er berørt. Nå er det viktig at man konsentrerer seg om å få kontakt med alle og driver smittesporing. Det er viktig at de på seilasene går i karantene og at kommunene som er berørt, driver aktiv smittesporing, sier Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) til NTB lørdag kveld.

120 av besetningsmedlemmene har testet negativt, opplyser Hurtigruten i en pressemelding. Skipet ligger fortsatt ved kai i Tromsø, og det er ingen gjester om bord.

Hurtigruten opplyser at ingen av de 154 besetningsmedlemmene som fortsatt er om bord på skipet – inkludert de 29 nye som har testet positivt – viser tegn på sykdom eller symptomer på covid-19.

– Det viktigste for oss nå er å ta vare på og følge opp alle våre gjester og kolleger. Vi jobber tett sammen med Folkehelseinstituttet, Tromsø kommune og lokale helsemyndigheter for oppfølging, varsling, videre testing og smittesporing, sier kommunikasjonssjef Rune Thomas Ege i Hurtigruten.

Alle i karantene

Hurtigruten har sendt ut informasjon til alle gjester som har vært med på MS Roald Amundsens seilinger som startet 17. og 24. juli. Rederiet bistår gjestene med transport, overnattinger, mat og andre behov.

Folkehelseinstituttet opplyste sent fredag kveld at alle passasjerene på de to seilingene må i karantene. Alle følges opp av den lokale helsetjenesten der de bor. Karantenen gjelder i ti dager etter man gikk av skipet.

– Folkehelseinstituttet bistår Tromsø kommune og Hurtigruten i arbeidet, blant annet med smittesporing, og vurderinger og smittevernråd for mannskapet som fortsatt er om bord. Passasjerene som har vært om bord på de aktuelle seilasene, vil motta SMS fra Hurtigruten om at de kan ha vært utsatt for koronasmitte. I tillegg vil de bli kontaktet av kommunene hvor de er folkeregistrert for videre oppfølging, sier avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet i en pressemelding.

Hurtigruten skal allerede onsdag ha blitt varslet av kommuneoverlegen i Hadsel i Vesterålen om at en passasjer på forrige seiling hadde testet positivt for covid-19 etter hjemkomst. Dette tas med i det videre arbeidet med smittesporing.

Alle de 154 besetningsmedlemmene som fortsatt er om bord på skipet, er satt i karantene.

Rutinemessig isolert

De fire besetningsmedlemmene som først ble bekreftet smittet, ble for flere dager siden rutinemessig isolert på grunn av annen sykdom, uten at de på det tidspunktet viste noen symptomer på covid-19, opplyser Hurtigruten.

– Vi har strenge rutiner som gjør at besetningsmedlemmer blir satt i karantene ved tegn på sykdom, uansett symptomer. Helsepersonell har slått fast at det ikke var grunn til å mistenke covid-19 da skipet la til kai i Tromsø på bakgrunn av symptomene de fire i mannskapet hadde. Så fort vi fikk svar på testene, satte både vi og Tromsø kommune umiddelbart i gang tiltak, sier Ege.

De fire besetningsmedlemmene som testet positivt fredag, er innlagt på Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN). Om lag 60 gjester som forlot skipet fredag, er også i karantene i Tromsø.

– Sikkerheten til våre gjester og ansatte er Hurtigrutens viktigste prioritet, og vi har strenge rutiner for å hindre smitte. Mannskap fra land utenfor Europa må gjennom to negative tester og karantene før de får forlate hjemlandet. I tillegg har vi daglige kontroller av alle om bord, både gjester og mannskap, sier Ege.

Turen til Svalbard som skulle startet fredag ettermiddag, er avlyst. Den neste reisen med skipet er ikke planlagt før i begynnelsen av september.


Teknisk svikt gjorde at Hurtigruten ikke varslet om koronasmitte på tidligere tur

Én passasjer test positivt på koronaviruset onsdag etter en tur på Hurtigruten-skipet Roald Amundsen i forrige uke. Hurtigruten ble varslet uten å følge opp.

Hurtigruten har ikke fått kontakt med alle passasjerer etter smitteutbrudd

Fire ansatte på et Hurtigruten-skip er innlagt på sykehus i Tromsø med påvist koronasmitte. Det jobbes med å kontakte passasjerene som forlot skipet fredag.

Koronautbrudd på Hurtigruten - ligger til kai i Tromsø

Flere kilder bekrefter overfor Nordlys at det er utbrudd av koronavirus på et hurtigruteskip som ligger til kai i Tromsø.