Følte seg alene - byttet parti

Britt Tønne Haugan følte seg for alene som KrF-politiker, og mener samtidig at partiet har feil kurs. Nå vil hun gjenreise sentrum som Sp-medlem.

Kolleger: Britt Tønne Haugan ringte før helga til fylkesleder Tomas Hallem i Senterpartiet og sa hun ville melde seg inn. Det er Hallem naturligvis strålende fornøyd med.  Foto: Marius Langfjord

Nyheter

– Mye i KrF har vært veldig artig. Men det er som med livet ellers, det er gode og litt mindre gode dager, sier Britt Tønne Haugan.

Hun sitter på partikontoret til Senterpartiet i Steinkjer sammen med en storfornøyd fylkesleder Tomas Hallem. Det gleder hun seg til å gjøre oftere. Som KrF-er i Nord-Trøndelag blir man nemlig litt alene i politikken. De nesten 20 årene hun har hatt i KrF har vært preget av små partigrupper, og dermed forholdsvis få politiske kolleger.

– Jeg ble spurt om gjenvalg i KrF, men takket nei. Hvis jeg skal gå på en ny periode i politikken ønsker jeg å ha flere å være sammen med og å tenke saker med, sier hun.

Sentrumspolitiker

Før helgen meldte hun seg ut av sitt gamle parti, og i går meldte hun seg inn i Senterpartiet.

– Jeg er jo en sentrumspolitiker, og Sp er også nærmest meg verdimessig. De har dessuten innflytelse i alle kommunene i fylket, og det er litt viktig for meg.

Haugan sier hun egentlig ikke kommer på noen saker hun er uenig med Senterpartiet i – men ramser opp mange hvor hun er helt på linje med sitt nye parti. Landbrukspolitikken og EU-saken er to av dem. Hun kjenner seg også godt igjen i Sps verdigrunnlag, blant annet å sikre privat eiendomsrett og desentralisering av makt. Hun stemte også med Sp i flere saker sist hun var fylkespolitiker.

– Jeg ser fram til å være del av et større parti, med gode tradisjoner for å jobbe med politiske saker. Jeg har alltid vært imponert over organisasjonsjobbingen til Sp, særlig med ungdom og rekruttering til politisk arbeid, men også den solide jobbingen partiet har gjort i fylkestinget og lokalt, sier hun.

Vil til sentrum

Samtidig har KrF gått i feil retning, mener hun.

– Den beste perioden var under sentrumsregjeringen. Nedgangen til KrF startet for alvor da vi var i regjering med Venstre og Høyre. Partiet har ikke klart å reise seg heller, sier hun.

KrF burde gjøre som henne, og se mot sentrum igjen, mener hun.

– Ja, uten tvil. Den beste perioden til KrF var da de var sammen med Senterpartiet. Det er det vi vil tilbake til, sier hun.

Haugan sier hun er glad for at KrF ikke gikk inn i Erna Solbergs regjering. Hun er forsiktig med å kritisere at partiet gikk inn i samarbeidsavtalen med regjeringen.

– Jeg skjønner frustrasjonen til KrF sin stortingsgruppe. At de velger å legge et alternativt budsjett syns jeg er veldig bra. Å ikke kunne stole på en avtale som er inngått er ikke greit i det hele tatt. Den sosiale profilen er nesten fraværende i budsjettet. Jeg vet det er mange i KrF som heller ønsker seg mot sentrum, sier hun om sitt gamle parti.

Ble vraket

I tillegg til den litt ensomme politiske tilværelsen har Britt Tønne Haugans nesten 20 år lange KrF-karriere vært preget av interne gnisninger. Hun har vært medlem i et parti som jevnt over har vært mer konservativ enn henne.

I 2010 var hun innstilt som ny leder i Nord-Trøndelag KrF, men partiet ville heller ha Johannes Sandstad fra Nærøy. Som Trønder-Avisa skrev den gang meldte Sandstad seg som motkandidat etter at Haugan i et TV 2-innslag stilte spørsmål om daværende partileder Dagfinn Høybråten var rette mann til å lede partiet videre.

Og vrakingen i 2010 skjedde ikke på noe heldig vis for Haugan. Ingen fortalte henne at det ville komme en motkandidat på møtet.

– Jeg føler meg dolket i ryggen, sa hun til Sandstad med Trønder-Avisa som tilskuer den gang.

I 2011 toppet hun fylkestingslista til KrF, men ble vraket av velgerne. Den samme Sandstad ble nemlig flyttet med personlige stemmer, og tok KrFs ene mandat.

De siste to årene har hun stått uten politiske verv i fylket. Britt Tønne Haugan har brukt lang tid på å bestemme seg, og hun vurderte også å gi seg helt med politikken. Men til det var engasjementet for stort.

Haugan ønsker nå å se framover.

– Jeg vil ha fokus på det som har vært positivt. Det meste har jo vært det, sier hun.

Ønsker velkommen

Fylkesleder Hallem i Senterpartiet sier han ble både glad og overrasket da Tønne Haugan ringte ham før helgen. Han mener overgangen viser Senterpartiets bredde.

– KrF og Sp har nære slektsbånd. Det gjør at dette ikke er den store politiske vandringen. Hun er kunnskapsrik og full av energi, som partiet får mulighet til å ta del i, sier Hallem.

Han vil ikke forskuttere om hun er aktuell på fylkestingslista eller i hennes nye hjemkommune Stjørdal.

– Hun ble medlem i går. Det foregår mange prosesser, og det er veldig artig at hun stiller seg til disposisjon. De som har engasjement og ønsker å bidra får muligheter i Senterpartiet, sier han.