Har store visjoner for sammenslått Trøndelag

– Trondheim er hovedstaden i Midt-Norge, enten man liker det eller ikke, sier Høyres listetopp i Nord-Trøndelag.

Listetopp: Jahn Winge (60) skal stå øverst på Høyres liste i fylkestingsvalget 2015. Han ser særlig fram til å drive næringspolitikk i fylkestinget.  Foto: Johan Arnt Nesgård

Nyheter

Man skal nok ha fulgt godt med i den nordtrønderske politikken for å kjenne navnet hans. Nå har riktignok Jahn Winge vært varaordfører i Leksvik i mange år, men utenfor hjemkommunen har han vist seg lite fram. Den politiske fartstiden er likevel lang. Faktisk var han på sitt første fylkesårsmøte i partiet for 42 år siden.

Gjerne heltidspolitiker

Nå er han klar for å ta steget opp – gjerne som heltidspolitiker.

– Når du holder på i politikken og har det som hobby og interessefelt, blir det hele tiden litt spørsmål om å ta steget videre. Da er fylkespolitikken rimelig interessant. Vi er vel et av de fylkene som er mest heldige med fylkespolitikerne. De har en litt romsligere økonomi enn i andre deler av landet, og det er litt interessant å være med og forme dette videre, sier Winge.

Til vanlig driver han sitt eget forsikringsselskap – og selger på vegne av If skadeforsikring. Winge har kontor både i Leksvik og Trondheim – og pendler mellom.

For små kommuner

En av sakene som pirrer ham til å tre inn i fylkespolitikken, er den mulige sammenslåingen av trøndelagsfylkene.

– Jeg er av dem som syns kommunene er for små, og mener også det er fornuftig å få gjort noe med fylket. Når Sør-Trøndelags nordligste punkt ligger nesten på linje med Namsos, forteller det meg at vi bør se litt på grensene.

Sammenslåingen er også et virkemiddel for det han mener er en av regionpolitikkens viktigste oppgaver, nemlig å utvikle næringslivet.

Trondheim er hovedstaden i Midt-Norge, enten man liker det eller ikke, mener Winge. Mens storbyen har universitet og utviklingsmiljøer, har Nord-Trøndelag et offentlig miljø som ifølge Winge er meget god på næringsutvikling.

– Det der sammen har jeg veldig tro på. Vi må ta det beste fra Nord-Trøndelag og det beste fra Sør-Trøndelag. Da er det ikke noen grunn til at vi ikke skal lykkes like mye på næringsutvikling som de gjør i for eksempel Stavanger, mener han.

Er i posisjon

Høyre har siden valget i 2007 vært et posisjonsparti i Nord-Trøndelag fylkeskommune – gjennom fylkesrådssamarbeidet med Ap og KrF, og tidligere også Venstre. Partiet har i dag én fylkesråd, nemlig Tor Erik Jensen. De har også fylkesordføreren.

Fornuftig samarbeid

Høyre-toppen har ingen planer om å vrake samarbeidet med Ap – tross at de to partiene er motstandere i rikspolitikken.

– Jeg vil vel tro jeg oppfattes som en av de mest lyseblå Høyre-politikerne i Nord-Trøndelag. Jeg syns det er et veldig fornuftig samarbeid, sier han om alliansen i fylkespolitikken.

Ved å toppe Høyre-lista melder Winge seg på som kandidat til å bli heltidspolitiker. Da må han overlate ansvaret for firmaet Uni Assuranse AS til noen andre.

– Det har jeg måttet gå noen runder med meg selv om. Jeg har et barnebarn jeg hadde en veldig lang prat med i sommer. Det ser ut som han flytter til Trøndelag i god tid før jeg eventuelt ikke kan holde på med dette lenger, sier Winge.

Må bevise tillit

Han er uansett ydmyk på at fylkesordførerjobben eller en fylkesrådsposisjon ikke er noe man bestemmer selv. Partiene må selvfølgelig også vinne valget – og være enige om å fortsette samarbeidet.

– Så må jeg bevise at jeg er en person som fylkesrådslederen vil ha tillit til. Jeg har jo selvsagt et ønske selv, men det blir opp til henne å avgjøre. Jeg vil ta den rollen hun bestemmer, sier Winge, med referanse til at Aps Anne Marit Mevassvik har svært gode muligheter til å fortsette som fylkesrådsleder også etter neste års valg.

– Med din bakgrunn må vel ønskejobben være å bli fylkesråd for næring og regional utvikling?

– Jeg vet ikke om det nytter å finne noen som er flinkere i den jobben enn Terje Sørvik (Ap). Jeg har ikke noe ønske om å komme inn i systemet og ta kamper med noen, sier han.

Samferdselspolitikken er også et viktig ledd i næringsutviklingen, mener Winge.

Samarbeider godt

Fylkesrådsleder Anne Marit Mevassvik (Ap) sier hun opplever et godt samarbeid med Høyre i dag.

– Nå samarbeider vi med de folkene som representerer Høyre i dag. Så har de valgt sine kandidater, og det er ingen grunn til å tenke at samarbeidet med Høyre skal påvirkes av det, sier hun.

Ikke enstemmig

Det var fredag Winge fikk partiets støtte til å stå øverst på fylkestingslista. Det skjedde med bred, men ikke enstemmig støtte.

På nominasjonsmøtet ble det blant annet foreslått at Frode Revhaug, dagens gruppeleder i fylkespolitikken, skulle toppe lista. Det sa Revhaug seg villig til, selv om han tidligere har sagt han ikke ønsker å stå på lista. Forslaget ble nedstemt, og Revhaug er dermed helt ute av fylkespolitikken.

– Jeg skal fortsatt være aktiv den tiden jeg har igjen, og bidra med det vi har å bidra med. Det ble slik denne gangen at jeg valgte å si nei. Så får andre ta over, sier han.

Revhaug har tidligere vært ordfører i Frosta.

– Er du aktuell som det igjen?

– Det er jo kommunevalg, og det er mye spennende på gang i Frosta.

Frosta Høyre har ikke nominert sin liste.