– Sjokolade er som vin

Bjørka produser sjokolade basert på beste sort råvare importert fra Frankrike – og lykkes.

Sjokoladeproduksjon: Marie Vorum i Bjørka Honning i produksjonsrommet for sjokolade. Kulene til høyre mangeler fyll og pynt, mens sjokoladen på brettet er spiseklar. 

Gårdsbutikk: Bjørka Honning har egen gårdsbutikk der de selger både honning og sjokolade, blant annet sjokoladelg på pinne. 

Smakfullt: Bjørka legger stor vekt på at både smak og innpakning skal være fristende. 

Nyheter

Bjørka Honning i Sparbu drives av Marie og Bjørn Inge Vorum. Marie sier at det var litt tilfeldig at ektemannen i 2007 meldte seg på et kurs i framstilling av sjokolade.

Høysesong før jul

– Siden vi kom i gang med å produsere sjokolade i 2010 har produksjonen økt år for år. Selv om det er høysesong i november og desember, produserer vi nå sjokolade nesten hele året. Det er også et fint supplement til produksjon og salg av honning.

Honningsalget har gått upåklagelig. Bare i de to første månedene av årets sesong solgte Bjørka 2,6 tonn av egenprodusert honning, og snart vil de ifølge Marie være utsolgt av honning. Sammen med kornproduksjonen ved gården, gir produksjonen av honning og sjokolade nok inntekter til to årsverk. I alt omsetter Bjørka honning for rundt en halv millioner kroner årlig, mens de omsatte sjokolade for 300.000 kroner i fjor.

Produktutvikling

Marie tror de vil øke produksjonen av sjokolade i tida som kommer, da sjokoladeproduksjonen ikke stopper opp av mangel på råstoff, liksom det gjør for honning. Bjørka er inne i en kontinuerlig prosess med produktutvikling. Det nyeste produktet er en sjokoladekloss på pinne. Putt den i koppen og hell varm melk over, og du har en god kopp varm sjokolade uten så mye plunder. Marie sier at de etter hvert vil tilby dette produktet med flere smaker, liksom de andre konfekttypene de selger. Med egenprodusert honning er det også naturlig at Bjørka-honning inngår som en liten ingrediens i noen av sjokoladene.

Det nyeste produktet de arbeider med hvor honning inngår som en bestanddel, er sennepssaus med honning. De får bistand fra produktdesigner Ragnhild Haugum til å utforme blant annet innpakning og presentasjon for at produktene skal ta seg best mulig ut. Sjokoladen omsettes både i egen gårdsbutikk, i lokale matbukker, på Bondens marked og på messer omkring i fylket. Sjokoladeproduksjon er ikke noen stor næring i Trøndelag, Marie kjenner til at det er bare to konkurrenter i Trøndelag – en i Selbu og en i Trondheim.