Fant verdifull sølvmynt fra 1532

Det ble full klaff for detektorgutta da de sveipet over dyrkamarka til Lund gård.

Rett under torva: «Den som leter, skal finne», Slik lå sølvmynten da detektorgutta fant den 5 centimeter under bakkenivå. 

Langs kanten på mynten står det på latin (fork.) FRIDERIC-D-G-REX-DA-E-NO, som betyr Fredrik av guds nåde, komge av Danmark og Norge. På baksiden: MONETA-NOVA-HAFNIENSIS som betyr Københavns nye penger. 

Bruk av metalldetektor

Gode råd for skattejakt med detektor

  • Bruk ikke metallsøker på fredet grunn (sjekk på www.kulturminnesok.no) og sett deg inn i bestemmelsene i Lov om kulturminner. Er du i tvil om et område, ta kontakt Fylkeskommunen i ditt område og spør dem.
  • Meld fra om funn av mulig arkeologisk interesse til fylkesarkeolog eller ansvarlig museum.
  • Husk innleveringsplikten på før-reformatoriske gjenstander (dvs. eldre enn 1537), samt på mynter eldre enn 1650. Innleveringspliktige mynter kan overlates direkte Universitetets Myntkabinett i Oslo.
  • Bruk ikke metallsøker uten grunneiers tillatelse.

Sist fredag fant Magne Øksnes en sølvmynt fra 1532 med detektor ved Lund gård i Egge.   Foto: Marcus Schei Wiseth

Nyheter

Det var kompisene Magne Øksnes og Marcus Schei Wiseth som var ute og luftet metalldetektoren ived Lund i Egge sist fredag.

– I løpet av de første 15 minuttene fant vi noen majonestuber fra 1980-tallet. Ikke akkurat så veldig spennende med andre ord, sier Øksnes.

Rett under torva

Derimot var gleden langt større da detektoren gjorde utslag på noe som kunne være noe helt annet.

– Vi løftet på gresstorva, og fikk øye på noe som så ut som en mynt – kun fem centimeter ned i bakken. Vi forsto raskt at det måtte være snakk om en gammel mynt, da ordene på mynten var skrevet på latin.

LES OGSÅ: Fant magisk medisinstein fra jernalderen

Mynten viste seg å være en 1/2 Mark – 8 Skilling fra 1532 med et portrett av Fredrik den 1. av Danmark og Norge på forsiden. Han var konge i den dansk-norske unionen fra 1523 til 1533.

– Har savnet mynten

Hvordan mynten har havnet i jorda vil ikke Øksnes spekulere veldig i, men tror nok at vedkommende som har mistet den sannsynligvis har savnet den.

– Jeg tror nok den uheldige har lett etter mynten. Hvis man regner ut verdien på mynten via Norges Bank sin priskalkulator som regner ut prisendringer helt tilbake til 1516, ville en 1/2 Mark i 1532 tilsvare 5.032 kroner i 2014. Det er mye penger å bare miste fra lomma sånn uten videre!

Lund Gård i Egge er en gammel gård, og vegen mellom Steinkjer, Egge og Sør-Beitstad har helt fra gammelt av gått nærmest gjennom gården.

– Jeg vet at Lund gård er gammel, og mynten kan ha blitt mistet av noen på gården, men også av noen som har vært på gjennomreise.

Gammel veg

– Kanskje har vegen passert akkurat der den ble funnet, terrenget tilsier i alle fall at dette kan være mulig. Jeg her også lest noe om at før Lund bru ble anlagt i 1830, måtte man opp til Selli bru for å komme over Lundelva når man skulle til kirken. Kanskje har det gått en veg her – og da er dem mulig at en uheldig sjel fra Sør-Beitstad har mistet pengene han skulle bruke på ofringen i kirken – en helt vanlig søndag i første halvdelen av 1500-tallet, spekulerer Øksnes fantasifullt og legger til:

– Hvem vet? Teoriene kan være mange. Men det jeg tør å si med stor sikkerhet er at en slik stor og fin sølvmynt ikke var stas å miste – uansett stilling og stand.

– Ubetalelig

Øksnes mener at den såkalte samlerverdien på sølvmynten fra 1532 kan være på så mye som 6.000 kroner.

– I en samlers øyne er nok myntet verdt et sted mellom 3.000 og 6.000 kroner. Jeg syns det er veldig vanskelig å sette en pris på ting man finner i jorda på den måten. Opplevelsen av å finne et slikt klenodiom er rett og slett ubetalelig, smiler Øksnes.

Sølvmynten som Øksnes og Wiseth fant er etter norsk lov innleveringspliktig.

– Grensen for mynter er årstallet 1650. Mynten er allerede overlevert til Eirik Solheim som er arkeolog ved fylkeskommunen i Nord-Trøndelag. Han skal levere mynten videre til Vitenskapsmuseet i Trondheim, forteller Øksnes.

Relaterte saker:

Nasjonalskatten klar for sin egen utstilling

Kommer hjem til Innherred etter nesten 150 år i skattekammeret.

Fant magisk medisinstein fra jernalderen

For 72 år siden fant Magne Kvistad fra Grøtan i Kvam en spesiell stein i jorda. Nå har han endelig fått svar på hva det underlige funnet kan være.

Graver fram 200 år gammel bygate i Steinkjer

Fredag formiddag fikk arkeologene hjelp av ivrige fjerdeklassinger for å grave fram Vestre Nygate fra 1800-tallet.

Leter etter den gamle hovedstaden

Svein jarl styrte sannsynligvis Norge fra Steinkjer, og nå øyner arkeologene muligheten til å finne nye bevis for at Steinkjer var Norges hovedstad.

Nå er denne fontenen funnet

Har ligget skjult i nesten 70 år under en meter med jord og sand. Nå skal den fram i lyset.