Alder er ingen hindring i gründerbransjen

Benjamin Berg Vollan og Marcus Bomann er ikke helt som andre 15-åringer. De har i to år jobbet med å utvikle en forretningsidé med internasjonalt potensial.

Unge gründere: De unge gründerne Benjamin Berg Vollan og Marcus Bomann i TechNorway har en forretningsidé med internasjonalt potensial, mener deres støttespillere i næringsapparatet. Selv om de er bar 15 år, har de fått delta på Innovasjon Norges gründerkurs Alkymisten, som egentlig er forbeholdt de mellom 18 og 35 år. 

Vi er nok over gjennom-snittet interessert i teknologi.

Benjamin Berg Vollan (15)
Nyheter

Det er ikke uvanlig at det inngås samarbeidsavtaler mellom næringsutviklingsapparatet og gründere som har en god idé, men det kontraktsmøtet som fant sted i Kunnskapsparkens lokaler fredag ettermiddag, var likevel utenom det vanlige.

Ungdomsskoleelevene Benjamin Berg Vollan (15) og Marcus Bomann (15) har nemlig i rundt to år ruget på en forretningsidé som Kunnskapsparken mener er så bra at de går inn med hjelp til å utvikle en forretningsmodell, skaffe samarbeidspartnere og nettverk, og bidra til kommersialisering av produktet.

Guttene hadde to ideer, men valgte å satse på den ene av dem, selv om de tror at den andre ideen har et enda større potensial.

De har jobbet sammen i to år under navnet TechNorway, og selskapet ble offisielt stiftet sist fredag. De har også en egen Facebook-side for firmaet.

Marcus' eldre bror, Andreas Skjevik (19), er også med i firmaet, men han studerer for tiden i Swansea.

Velferdsteknologi

15-åringene vil ikke gå i detalj på hva prosjektet deres handler om, da man er redd for at andre kan stjele ideen, men kort fortalt dreier det seg om en type velferdsteknologi beregnet for bruk i barnehager.

– Vi er nok over gjennomsnittet interessert i teknologi, medgir Benjamin.

Et godt bevis på at de voksne i næringsutviklingsapparatet har tro på 15-åringene, er at de har fått delta på Innovasjon Norges gründerkurs Alkymisten. Det er egentlig forbeholdt personer mellom 18 og 35 år, men Innovasjon Norge har altså lempet på aldersgrensen for å få med de to gründerspirene.

– Det er rimelig unikt at noen som er så unge er med på Alkymisten, og vi valgte å se på guttenes prosjekt uten aldersfordommer. Nå har vi veldig lyst til å hjelpe dem med å komme videre, sier Håvard Belbo, som er daglig leder i Kunnskapsparken. Guttene er de yngste noensinne som har fått preinkubatoravtale med Kunnskapsparken.

Å kombinere skolegang med forretningsutvikling kan også være krevende. Blant annet må møtene med Kunnskapsparken og andre hjelpere skje på ettermiddagene, etter skoletid.

Jobber dobbelt

– Vi fikk fri fra skolen til å være med på Alkymisten, men vi må jo ta igjen det tapte skolearbeidet, sier Marcus.

– Men det er absolutt verdt det, legger Benjamin til.

– Hvor mye utviklingsarbeid gjenstår før produktet er ferdig?

– Mye av teknologien finnes allerede, og så er det noe nytt som må utvikles, sier Marcus.

– Det nødvendige av hardware skal være tilgjengelig, så det er mest softwareutvikling det er snakk om, sier Håvard Belbo.

Selv om produktet de to 15-åringene jobber med har nasjonalt/internasjonalt markedspotensial, ser de for seg å teste det ut i lokalmiljøet.

Skal teste lokalt

– Steinkjer er et fint testmarked, og så er det jo fint å kunne markedsføre at vi er fra Steinkjer og at produktet er utviklet her hvis det slår an på et større marked, sier guttene.

Hvor fort produktet kan være på markedet, avhenger naturlig nok av hvilke partnere de unge gründerne får med seg på laget, men de håper å ha noe konkret å presentere for testmarkedet om seks-åtte måneder.

Hjelp fra NærUng

Guttene fikk ideen til produktet de nå jobber med å utvikle allerede som 13-åringer, og de tok kontakt med NærUng etter et besøk med ungdomsskoleklassen hos Steinkjer Næringsselskap.

NærUng er et prosjekt med fokus på å ta ungdom mellom 13 og 26 år med ideer og pågangsmot på alvor, og gi dem samme muligheter til næringsutvikling som de voksne.

Hos NærUng møtte de prosjektleder Sara Kveli Skjervø. Hun forteller at etter en del jobbing med guttene og produktet, ble Steinkjer Næringsselskap koblet på.

– Vi brukte også mentorordningen til NærUng med bedriftsleder fra Leksvik som mentor og advokathjelp fra Pretor advokater, noe som er viktig da de er unge med en stor ide, sier Skjervø.

Hun mener Marcus og Benjamin og deres TechNorway viser at NærUng-jobbingen i kommunen er viktig.

– Det gir oss muligheten til å få flinke, spennende unge gründere opp og fram, noe vi har behov for både i Steinkjer og ellers i Nord-Trøndelag. Jeg er meget stolt av Marcus og Benjamin, og glad for at jeg har fått vært med fra starten til TechNorway. Jeg gleder meg til å følge disse unge talentene videre i livet, sier Sara Kveli Skjervø.

Og guttene som nå kanskje står på spranget til en forretningssuksess i svært ung alder, har ikke glemt sine gode hjelpere:

– Vi har fått god hjelp fra mange underveis, og setter veldig stor pris på det, sier Benjamin Berg Vollan, mens kompis og opphavsmann for TechNorway Marcus Bomann nikker samtykkende.