Nortura tar selvkritikk

Fabrikksjef Torben Holm Pedersen sier de tar Mattilsynets rapport på alvor.
Nyheter

Fabrikksjef Torben Holm Pedersen sier de tar Mattilsynets rapport på alvor.

Nortura i Steinkjer står for en stor andel av juleribba rundt omkring i Norge.

I et svar til rapporten skriver Nortura at de har tatt inspeksjonen og pålegget på alvor. Bedriften har foretatt en vurdering av inspeksjonen og levert en årsaksanalyse.

«Det blir utført oppstartskontroll i slakteriet hver arbeidsdag ved oppstart av slaktelinjene. Dersom mangelfullt renhold blir oppdaget, blir det rettet opp av linjeleder», svarer Nortura til rapporten.

Fabrikksjefen sier til Trønder-Avisa at de tar hygiene på alvor.

– Vi har nesten daglig kontroller av hygienetiltakene våre her på fabrikken, så det er noe vi absolutt har fokus på, sier han.

Trønder-Avisa har vist ham både rapporten, tilsvarsrapporten og Mattilsynets uttalelser i denne saken. Fabrikksjefen understreker at maten som produseres i lokalene hans er trygg.

– Vi har et godt samarbeid med Mattilsynet og gjør ofte endringer og nye tiltak hvis det er behov for det. Tvert vi ser at noe ikke er slik det burde være, så endrer vi til det bedre.

«Det kan hende at noen områder kan bli avglemt eller oversett, og da er det viktig at alle operatørene som står på de ulike posisjonene på slakteriggen (inkludert Mattilsynet) varsler linjeledere dersom de ser at det er noe renhold som ikke er godt nok utført slik at man har mulighet til å rette det opp før slaktingen starter», skriver de i et svar til Mattilsynet.

Nortura i Steinkjer foredler 260.000 griser i året. Fabrikksjefen innrømmer at det noen ganger kan glippe i rutinene på grunn av det massive produksjonen, men at det hører sjeldenhetene til.

– Hva har dere gjort for å forbedre situasjonen siden inspeksjonen?

– Vi har sjekket våre rutiner og sørget for å opprettholde en god kvalitetskontroll. Det er trygt å spise maten som kommer fra oss, sier han.

Nortura hadde en gjennomgang med hele slakteriet på et møte onsdag 10. desember. I sitt svar til Nortura skriver Mattilsynet at de nå vurderer at «virksomheten oppfyller krav som fremgår i forhåndsvarslet vedtak om oppstartskontroll/internkontroll i slaktehallen. Vi finner derfor at det ikke er nødvendig å fatte det varslede vedtaket. Saken avsluttes fra vår side», opplyser de til Trønder-Avisa.