Privatøkonomi:

– Foreldrene må stille opp

Åtte av ti unge trenger hjelp for å fylle opp BSU-kontoen før nyttår.

Endre Jo Reite , privatøkonom i Sparebank1SMN. 

Fakta om BSU:

Dette må du vite.

  • Du kan maksimalt spare 25.000 kroner i året. 20 prosent av innskuddet kan du trekke fra på skatten hvis du har inntekt.
  • Maksimalt er 200.000 kroner.
  • BSU gjelder for personer i alderen 13 til 33 år.
  • Sparebeløpet kan kun brukes til kjøp av bolig. Hvis pengene brukes til noe annet m å du betale tilbake skattefordelen.
  • BSU-avtale kan bare inngås en gang, men den kan flyttes fra bank til bank.
  • BSU-avtale må inngås før du kjøper bolig.
Nyheter

Aldri før har behovet for startkapital ved boligkjøp vært så stort som nå. Stigende priser og tøffere egenkapitalkrav gjør at foreldre må stille opp i større grad enn før for at avkommet skal få mulighet til å komme seg inn i boligmarkedet.

Kun 2 av 10 klarer det

En undersøkelse utført av Sparebank1 SMN viser at åtte av ti personer ikke klarer å fylle opp maksimalbeløpet på 25.000 kroner i året på BSU-kontoen sin. Gjennomsnittlig sparebeløp ligger på 14.200 kroner.

– De går glipp av skattefradrag fordi de ikke klarer å fylle opp kontoen. Dersom du har barn, barnebarn eller andre du skal gi en julegave til, så kan innskudd på BSU-kontoen være fornuftig, sier privatøkonom Endre Jo Reite i Sparebank1 SMN.

Han mener et BSU-innskudd er hjelp til langsiktig boligsparing. I tillegg til selve sparebeløpet kan de som har inntekt også trekke fra 20 prosent av sparebeløpet på skatten.

Sjekk inntekt

En fallgruve er om den som får gaven har skattbar inntekt.

– Har man ikke det kan det være lurt å vente med gaven. Fyller du opp BSU i et år du ikke skal betale skatt på mer enn fradragsbeløpet så taper du det skattefradraget. Hvis du skal gi gave til noen som første betaler skatt neste år kan det lønne seg å vente med overføringen til over nyttår.

Maksimalt totalt sparebeløp på BSU-sparing er 200.000 kroner.

–Det må du også ta hensyn til og tenke over, sier Reite.

Får hjelp

Sju av ti som fyller opp BSU i løpet av et år får hjelp til å gjøre det. Fremdeles er det bare 20 prosent som klarer å spare hele rammen. BSU er en gunstig spareordning. Derfor anbefaler bankene i mange tilfeller å beholde BSU-ordningen hvis du klarer å kjøpe bolig uten å bruke av den.