Demonstrerte mot undertrykking

Etiopere i Steinkjer med markering mot regjeringen i hjemlandet.

Alisee Fira Aynagee fra Oromo-folket organiserte demonstrasjonen i Steinkjer torsdag.  

Nyheter

Torsdag kunne man høre slagord runge over torget i Steinkjer. Årsaken var at en gruppe etiopere demonstrerte mot det de opplever som et diktatorisk regime i hjemlandet.

Blir forfulgt

– Vi tilhører Oromo-folket, som er den største etniske grupperingen i Etiopia, med rundt 40 prosent av befolkningen. Regjeringen i Etiopia er utgått fra en minioritet på rundt 6 prosent av folket. Oromo blir forfulgt av denne regjeringen - blant annet settes journalister og politikere fra vår folkegruppe i fengsel, forteller Alisee Fira Aynagee, som organiserte demonstrasjonen.

– Dere er langt unna Etiopia nå. Hva håper dere å oppnå?

– Vi håper at noen av innbyggerne i Steinkjer kommer for å høre på budskapet vårt, og så håper vi å vekke den norske regjeringen, som støtter regimet i Etiopia, sier Aynagee.

Amnesty krever handling

En rapport fra Amnesty International forteller om forfølgelse, fengsling, tortur og drap av Oromo-folk i Etiopia. Blant annet rapporteres det om ungdommer som blir tatt til fange i militærleire, der de får glødende kull tømt over magen fordi foreldrene støtter Oromo-folkets frigjøringsbevegelse Oromo Liberation Front. Lærere blir torturert når de nekter å undervise i regjeringsvennlig propaganda, og det er ventet at Oromo-politikere vil bli kneblet fram mot valget i Etiopia senere i år.

«Minst 5.000 fra Oromo-folket er blitt fengslet i Etiopia mellom 2011 og 2014 på grunn av fredfull opposisjon mot regjeringen», skriver Amnesty.

Organisasjonen mener regionale og internasjonale menneskerettsorganisasjoner må reagere mot regjeringen i Etiopia for å få slutt på forfølgelsen, som beskrives som «ofte sjokkerende brutal».

Ønsker løsrivelse

Oromo-folket ønsker at Oromia skal bli selvstendig igjen. Landområdet var uavhengig fram til 1890-tallet, da det ble erobret og innlemmet i Etiopia.

Siden 1978 har oromoene feiret sin egen nasjonaldag for å minnes de som ofret sine liv for å frigjøre folket fra det de opplever som etiopisk kolonialisme.

Oromia er et landområde på 600.000 km2, altså omtrent halvannen ganger så stort som Norge, og omtrent 35 millioner mennesker regnes til Oromo-folket.