Familie rammet av både flom- og brannkatastrofe på ett døgn

– Dette er det verste som kunne skjedd, sier lensmann Erling Lundstadsveen om flom- og brannkatastrofen til familien Viken.

Brann i Vassbotna

Hardt rammet: Jan Vikens camping har blitt rammet av storflom to ganger, en gang i 2006 og onsdag 11. januar. 12. januar brant huset hans ned.  Foto: Johan Arnt Nesgård

Katastrofe: Lensmann Erling Lundstadsveen sier flommen og husbrannen er det verste som kunne skjedd.   Foto: Marius Langfjord

Måtte trekkes: Brannbilen, som slepte en båt, måtte slepes av en traktor over vannet til boligbrannen.  Foto: Marius Langfjord

Nyheter

I 2006 raserte flommen campingplassen på Rydningsodden. I går rammet vannmassene Jan Viken på nytt.

– Jeg har fått nok av store vannmasser nå, sa Viken til Trønder-Avisa onsdag.

Sent i går ettermiddag måtte han og tre lokale brannmenn ro ut til campingplassen han eier for å binde fast fire campingvogner slik at de ikke fløt ut i Eidsvatnet.

Et døgn etterpå, etter en lang natt hvor han og kona fulgte med den stigende elva like ved huset og campingen, brant bolighuset ned.

Trønder-Avisa snakket med Viken klokken 08.20 torsdag morgen. Da hadde han såvidt sovet et par timer på grunn av flommen.

– Dette er det verste som kunne skjedd, sier lensmann Erling Lundstadsveen om flom- og brannkatastrofen til familien Viken.

Fra flom til brann

Da campingen ble utsatt for flom i 2006, ble forsikringsoppgjøret satt til fem millioner kroner. Denne gang er ikke skadene like store på campingen, etter som at hyttene er flyttet 150 meter opp fra Eidsvatnet, men katastrofen er likevel et faktum når boligen til familien står i ruiner.

Vannet var også en sterkt medvirkende årsak til at huset, et døgn etterpå, brant ned.

Flommen sørget for vann i kjelleren på bolighuset, og det var agregatet som ble brukt til tørking av kjelleren som tok fyr og forårsaket husbrannen.

Brannvesenet kom seg ikke dit

Bygda familien Viken bor i, Vassbotna, var innkapslet av flommen. Ingen bilveger var farbare uten traktor og båt.

Da alarmen gikk hos 110-sentralen på Namsos ble alt mannskap satt i arbeid for å prøve å komme seg til gården som ligger på Rydningsodden.

Over en time gikk før brannvesenet fikk seg over vannet og frem til huset. Da var det for sent.

Relaterte saker:

Ordføreren og resten av Vassbotna omringet av vann

Mens vannet har begynt å synke nord i kommunen, har det blitt verre i sør. Vassbotna og flere andre bygder i Høylandet kommune har mistet all vegforbindelse.

Traktor trakk brannbil og båt til boligbrann

Like før klokken 10.55 kom det melding om en brann i en bolig i flomrammede Vassbotna.