Denne skolen vurderer å forby bruk av niqab. Det får muslimer til å se rødt.

Muslimske studenter ved Høgskolen i Nord-Trøndelag reagerer kraftig på forslaget.

– Jeg trodde dette var et fritt land der man skulle få ha på seg det man ønsker. Dette er et diskriminerende forslag som jeg håper HiNT-ledelsen ikke går videre med, sier Sabreena Saeed (19).  Foto: Erik Waatland

Niqab: Slik ser det religiøse plagget ut. Niqab er i motsetning til hijaben fulldekkende i ansiktet. Foto: NTB Scanpix 

Urettferdig: Økonomistudent Sabreena Saeed (19) ved HiNT blir provosert over at høgskolen vurderer niqab-forbud. 

Nyheter

I går ble det kjent at HiNT vurderer å forby det muslimske plagget niqab. Det heldekkende hodeplagget kan føre til problemer i praksis og ved undervisningen, mener HiNT, som nå er i vurderingsfasen om det skal forbys eller ikke.

Sabreena Saeed (19) er økonomistudent ved HiNT. Hun reagerer sterkt på forslaget om å forby niqab.

– Jeg trodde dette var et fritt land der man skulle få ha på seg det man ønsker. Dette er et diskriminerende forslag som jeg håper HiNT-ledelsen ikke går videre med, sier hun.

Kan tilrettelegge

Siden nyheten sprakk i går, har hun diskutert forslaget med både venner og familie. De er enige i at noen må si imot.

– Jeg går ikke med niqab selv, men jeg kjenner andre som gjør det. Muslimske kvinner som bruker niqab har valgt det selv i kjærlighet for religionen sin og føler ikke det er nok å bruke hijab, slik jeg bruker. Jeg forstår ikke hvorfor HiNT skal lage et problem av dette, forteller Saeed.

– HiNT sier det er ikke-religiøse hensyn som må tas?

– Det er fullt mulig å tilrettelegge å være laboratorium eller i praksis, selv om man har niqab. Forbud er ikke løsningen, svarer økonomistudenten.

Problematisk

Det var under forrige styremøte i HiNT at studiesjef Margrethe Mørkved Solli tok opp problemstillingen. Hun har fått i oppdrag å utrede et mulig forbud.

– Årsaken til at vi utreder dette er fordi plagget kan være problematisk sett i undervisningsøyemed, sa hun i går. Spesielt pekte hun på at det under det faglige arbeidet kan det være vanskelig å sikre åpen og god kommunikasjon mellom studieleder og elev, i gruppearbeid eller praksis, utfordringer med tanke på identifisering ved eksamen, samt problemer med brannvern i laboratoriet.

Advarer mot forbud

Høgskolen i Nord-Trøndelag er ikke alene om å utrede et mulig forbud mot det religiøse plagget. Allerede har Høgskolen i Oslo og Akershus og Høgskolen i Østfold innført det ved enkelte studium. Nå er også andre skoler i utredningsfasen.

Niqab brukes av ytterst få muslimske kvinner i Norge og det er ikke noen som bruker det i Nord-Trøndelag, forteller flere muslimer som Trønder-Avisa har vært i kontakt med.

Organisasjonen Islam Net har tidligere gått ut og advart mot niqab-forbud. De mener et forbud kan drive unge muslimer til ekstremisme.– Et forbud kan bidra til økt radikalisering. De ekstreme miljøene er veldig små, men de driver veldig aktiv rekruttering. Og for dem som blir ekskludert fra samfunnet av et sånt forbud, vil et miljø som viser forakt for norske verdier og oppfordrer til vold, virke veldig forlokkende, sier leder Fahad Queresi.

Religiøs frihet

Økonomistudent Sabreena Saeed sitter i andre etasje ved biblioteket på HiNT. Hun er provosert over forslaget til skolen.

– Hvis det skulle bli et forbud mot niqab, synes jeg det er rart. Det er et fritt land med religiøs frihet. Da er det ikke opp til skolen å sette begrensninger, avslutter hun.


Vurderer å forby niqab

Høgskolen i Nord-Trøndelag vurderer å forby bruk av det muslimske plagget niqab. – Uproblematisk, svarer Islamsk senter Levanger.