27-åring antatt drept i Syria:

Derfor varslet han PST om 27-åringen

Denne mannen kontaktet PST etter at han over tid hadde sett hvordan Levangermannen (27) ble radikalisert.

Mannen varslet PST.  Foto: Terje Næss

Nyheter

Fredag kveld ble det kjent gjennom norske medier at en etnisk norsk nordmann skal være drept i kamper i Syria. Trønder-Avisa vet gjennom ulike kilder at det er snakk om en mann på 27 år fra Levanger. Også en politikilde med kjennskap til norske krigere i Syria bekrefter overfor Trønder-Avisa det skal dreie seg om 27-åringen fra Levanger.

Fikk beskjeden fra kona

Han som sørget for at PST ble oppmerksom om mannen, forteller nå i et intervju med Trønder-Avisa og TV2 at familien fikk dødsbudskapet fra kona til avdøde for få dager siden. Hun skal ha fortalt at mannen ble skutt i kamper i Syria, men ander kilder hevder at det skjedde i et bombeangrep.

Trønder-Avisa har valgt å anonymisere mannen etter ønske fra ham selv, men også på grunn av hans egen sikkerhet.

– Hele familien hans fikk beskjeden fra kona. Det er litt usikkert om hvordan han ble drept da IS sannsynligvis har gitt henne instruksjoner.

– Hvordan kan du vite sikkert at han er død?

– Jeg vet at familien har hatt kontakt med ham gjennom sosiale medier i den perioden han har vært utenlands. Nå er det helt stille. Han fulgte med på norske nettaviser for å oppdatere seg, men nå er det helt stille - i tillegg til at kona har varslet fra. Hadde han vært i live, hadde han kontaktet familien sin disse dagene, sier kilden.

Kjente familien godt

Varsleren er en kjenning av familien til den nå trolig avdøde levangermannen. Han har over tid observert hvordan 27-åringen har blitt mer og mer radikalisert.

– Jeg varslet PST om han fordi jeg mistenkte at han skulle til Syria for å melde seg for IS. Han forandret seg fra å være en vanlig person til å bli en religiøs muslim. Måten han snakket på, og så ut, gjorde meg svært forundret, sier varsleren.

PST informerer lørdag at de har begrensede muligheter til å hindre folk i å forlate landet. De sier til TV 2 at de forstår at mange ikke blir hørt i sine bekymringsmeldinger, men at det kan være gode grunner til det. De ønsker ikke å kommentere hvordan de følger opp slike henvendelser.

Da Trønder-Avisa i november fortalte historien om innherredsparet, sa mannens far at paret hadde vært kjærester i flere år. Han opplevde at hun plutselig begynte å gå med hijab. Dette skjedde ifølge faren for to-tre år siden.

Trønder-Avisa har vært i kontakt med faren til avdøde lørdag. Han ønsker ikke å kommentere saken mer enn ved følgende ord:

– Jeg vil ikke bekrefte eller avkrefte noe som helst om min sønns tilstand. Nå vil jeg være i fred.

Lettpåvirkelig

Trønder-Avisa har også vært i kontakt med flere av hans tidligere venner fra både oppveksten og i voksen alder. De beskriver han som en mer eller mindre normal person.

– For meg var det et stort sjokk at han hadde reist til Syria for å krige for IS. Jeg kan ikke forstå det, sier en tidligere klassekamerat til Trønder-Avisa.

En annen person som kjenner familien godt beskrev han som lett påvirkelig, og som en kjærestetype som fulgte kona til ekstrem islam.

– Det er ikke mange årene siden jeg møtte han sist, og da var han ikke spesielt forandret, men han hadde visstnok konvertert. Jeg ser gjennom mediene at han blir beskrevet som en enstøing, men det må han ha blitt den senere tiden. Han ga litt blanke i skolen, men ellers var han relativt normal.

Giftet seg

I et tidligere intervju med Trønder-Avisa beskriver faren hvordan situasjonen var etter at sønnens kone flyttet til Egypt og bodde der over tid, blant annet under opprøret som senere ble kalt «den arabiske våren».

– Sønnen min besøkte henne flere ganger der nede. Da han kom hjem fra Egypt høsten 2013 fortalte han meg at han hadde konvertert til islam, og at de hadde giftet seg der nede, forteller faren.

I september 2013 begynte 27-åringen også å poste innlegg fra koranen på sin status på Facebook.

En barndomsvenn som Trønder-Avisa snakket i november, fortalte at 27-åringen gradvis mistet kontakten med kameratene. I tiden fram til november var det ingen fra den «gamle gjengen» som hadde hatt særlig kontakt med ham.

– Jeg traff ham i sommer. Da sa han at han skulle til Egypt, fortalte barndomsvennen.

27-åringen forlot Norge i fjor høst. Faren hadde i november ikke hatt kontakt med sønnen etter at han forlot landet.

– Jeg ble kontaktet av PST for en måneds tid siden, så jeg fikk en mistanke da. De kunne ikke si hvor han var, men de visste nok mer enn de kunne si, sier faren.

Islamsk senter i Nord-Trøndelag vil gjøre det de kan for å stoppe nordmenn fra å reise til Syria og Irak, for å kjempe for IS.

Maktesløshet

Familien har vært rystet av saken.

– Jeg føler maktesløshet. Uansett hva jeg hadde sagt, ville han ikke hørt på meg uansett. Vi som sitter igjen hjemme har ikke noe ansvar for dette. De er selvstendige individer som har tatt sine egne valg. Jeg tar fullstendig avstand fra IS, sier faren.

Også kvinnens familie har overfor Trønder-Avisa tidligere tatt avstand til parets valg.

– Det er rett og slett en tragedie for oss som familie – dersom disse opplysningene stemmer. Vi tar fullstendig avstand fra terror, har kvinnens mor tidligere uttalt.

Relaterte saker:

Mannen (28) skal ha blitt drept i Syria - ingen har hørt fra kona

VG/Trønder-Avisa: Kona (28) skal ha overtalt Levanger-mannen (27) om å reise til Syria i fjor høst. Nå skal han være drept, mens ingen har hørt fra kona.