– Lar rusavhengige gå for lut og kaldt vann

Rusbrakka i Verdal får hard kritikk av talsmann for rusavhengige.

Arild Knutsen, leder i Foreningen for human narkotikapolitikk. 

Nyheter

En 24-åring fra Verdal har i tre uker bodd i den containerlignende brakka nær industriområdet på Ørin. Brakka  på 19 kvadratmeter var boligtilbudet mannen fikk etter løslatelsen fra fengsel.

Reaksjonene har ikke uteblitt etter at Trønder-Avisa omtalte saken fredag.

– Uverdig og en åpenlys ansvarsfraskrivelse av Verdal kommune. Her tar man ikke ansvar, men lar rusavhengige går for lut og kaldt vann, sier leder Arild Knutsen i Foreningen for human narkotikapolitikk.

– Prøv ut med eldre

Han mener at all innsats som er brukt for å bygge opp 24-åringen til å mestre et liv utenfor murene er bortkastet. Han mener at ei brakke som botilbud til rusavhengige, sier noe om maktesløsheten i hjemkommunen.

Brukere som ikke har klart å holde seg rusfrie i fengsel, klarer ikke å motivere seg for avvenning i institusjon når de må bo slik.

– For å sette det på spissen. Jeg foreslår at Verdal kommune plasserer ut eldre i slike boliger, sier han.

– Hva er et beste botilbudet for ungdom i aktiv rus som du ser det?

– Det er å ta steg for steg, skape et innhold i livet til den rusavhengige.  Inntil alt er på plass, bør man får tilbud om institusjonsliknende boligtilbud -  og så flytte til egen leilighet hvis det går bra.

«Not in my backyard»

Samtidig viser en undersøkelse blant rusavhengige som bor i kommunale utleieboliger, at de ikke ønsker å bo i nærheten av andre rusavhengige.

Den foretrukne bosettingen av rusavhengige, både slik kommunen og beboerne ser det, er altså spredte boliger i ordinære bomiljø, går det fram av undersøkelsen International Research Institute of Stavanger (IRIS) har gjort for Husbanken.

Knutsen har forståelse for at det ikke er enkelt for kommunene å bosette rusavhengige.

– Ofte oppstår den såkalte NIMBY-effekten (not inn my backyard, red. anm.)  skepsis eller protest – fra ordinære bomiljøer/borettslag, næringsliv, offentlige etater eller andre, sier Knutsen.