– Det hjelper å ha sex på bygda

Leka kommune satser på at trivsel er god distriktspolitikk og bidrar til at folk bygger «reir» og føder barn.

OPTIMIST: Ordfører Per Helge Johansen (Sp) i Leka mener unger fødes der foreldre trives.  Foto: Erlend Heimsvik

Nyheter

Folketallet i Leka økte siste år med 3,2 prosent som er nest best i landet. I antall nye innbyggere gir dette bare 18 personer, men ordfører Per Helge Johansen (Sp) er storfornøyd med utviklingen.

– Dette er bare starten. Vi har hatt noen hemmelige måltall som vi tidligere ikke har snakket høyt om. Men jeg tror vi i løpet av ikke altfor mange år har økt innbyggertallet med 20 prosent, sier Johansen.

Uenig om nytten av sex

Han var tirsdag til stede på en reformkonferanse i Osen, hvor Fremskrittspartiets Per Sandberg kom med påstanden om at det ikke hjelper med mer sex i små kommuner for å berge distriktene. Dette imøtegår Johansen på det sterkeste.

– Klarer du å skape trivsel i en kommune vil folk bygge reir, ha sex og føde unger. Like sikkert som stormåsen legger egg på våren og klekker unger på sommeren. Dette skjer automatisk i et sunt samfunn, sier Johansen.

LES OGSÅ: - Hjelper ikke å ha mer sex

Innbyggerøkningen for 2014 er i hovedsak unge innflyttere, noe som ifølge ordføreren vil ha en signaleffekt overfor andre ungdommer som vurderer å flytte hjem. At ungdommene flytter ut av kommunen en periode er bare helt naturlig. Men ordføreren håper de fleste kommer tilbake. I så fall skal det hverken stå på jobb eller bolig.

– Leka jobber veldig bevisst som utviklingskommune både med reiseliv og næringsutvikling, det siste spesielt inne havbruk. Dette mener jeg vi allerede ser resultater av, sier Johansen.

Ny satsing på reiseliv

En helt ny satsing på reiselivssiden vil bli startet opp til sommeren. Da vil en opplevelsesbåt bli satt i rute mellom Brønnøysund, Leka og Rørvik.

– Dette er en satsing vi er spent på, hvor du kan kombinere reisen med Hurtigruten, sier Johansen.

Han mener også Leka og distriktskommunene har verdier som ingen større byer kan tilby. Blant annet et bedre og tettere familieliv med mindre stress og et mer gjennomsiktig samfunn.

– Her trenger du ikke stå i kø for å bli med på fritidsaktiviteter. I tillegg har du jobben nært bosted og det er billigere og bo, sier Johansen.

Utviklingen vil fortsette

Han føler seg trygg på at den positive befolkningsveksten kommer til å fortsette, noe som også er nødvendig for å fylle alle arbeidsplassene som planlegges innen havbruk og reiseliv.

Johansen vil bli tatt på alvor når han påstår at Leka har glede og trivsel som ifølge Johansen er nøkkel til alt. Dette tror ordføreren folk vil oppdage når kalddusjen etter kommunereformen har lagt seg.

– Det er en nødvendighet at folk trives. Hvis folk ikke trives, bygges det ikke reir. Da blir det heller ingen sex, bare depresjon, sier en ordfører i godlune etter de positive befolkningstallene.

Relaterte saker:

– Hjelper ikke å ha mer sex

Per Sandberg tror ikke bygdene overlever bare ved at det fødes flere barn.