Varmt og morsomt møte med Joralf

Trodde du ikke det var noe nytt å fortelle om Snåsakaill’n, Joralf Gjerstad? Da tar du feil.
Nyheter

TMM Produksjon i Levanger med Marte Hallem som programleder har i tv-programmet «Bygdedoktoren», som sendes på TV Norge mandag kveld, laget et portrett som inneholder nye vinkler. Ikke minst et fantastisk møte mellom Joralf og storesøster Ingeborg Gaundal (92) i heimen hennes på Gaundalen.

Tror ikke på broren

Det har vært en godt bevart hemmelighet på Snåsa at en av dem som slett ikke har tro på lillebrorens helbredende og synske evner, er storesøster Ingeborg. Hun er en meget frittalende dame, og i tv-programmet er hun i fri dressur. Hun slår kategorisk fast at det er bare tull at Joralf kan helbrede folk, og sier rett ut til programleder Marte Hallem: «Du er ikke riktig god i hodet du heller som trur på dette!». Hele sekvensen på Gaundalen har en inngang som er litt sørgmodig all den tid Joralf på tur med Arnt Ring i helikopteret sier at det er 29 år siden sist han var på Gaundalen og at han vet at dette blir hans siste tur til fjellgården hvor storesøster bor.

Trivelig møte

Men i møtet med Ingeborg blir det sorgtunge borte. Joralf ler hjertelig av søsteren når hun legger ut om sin mangel på tro på hans synske evner og sin mangel på tro på lensmennene. Det er en morsom sekvens, hvor lillebror ikke kommer til med annet enn latter.

TMM og Marte Hallem har laget et godt portrett av Joralf Gjerstad. Noen vil sikkert innvende at det ikke er rom for veldig mange kritiske spørsmål. Det er nok riktig. Men portrettet er like fullt godt laget med en varme og en nærhet til Joralf Gjerstad som mange vil sette stor pris på.

Programmet vil også være en hyllest til hans livsledsager, Signe. Joralf sier mange ganger i programmet at hun har betydd mye for ham, ikke minst i stunder hvor det har vært tungt. «Uten ho Signe hadd itj›n Joralf vørri nån ting». Det sier han selv i programmet.

Fungerer godt

Programskaperne har valgt å la Joralf fortelle mye i programmet uten at intervjuer Marte Hallem stiller spørsmålene. Det fungerer godt og gir hele programmet en god flyt.

Turen til Gaundalen og samtalen med søster Ingeborg er likevel et høydepunkt. Alle som kjenner henne blir ikke overrasket, men mange tv-seere vil nok sperre opp øynene når hun legger ut om hvor lite hun tror på brorens evner. Det gir programmet humor og temperatur. Og det er bra.

Det er også bra at man ikke har med for mange som skal fortelle «sin» historie om Joralf Gjerstad. Dem er det mange av, og mange har fortalt historien i bøker og tv-program tidligere. Det er med tre eksempler i programmet – og alle bidrar til å gjøre tv-programmet bra.

Til sommeren kommer filmen om Joralf Gjerstad. Det blir spennende å se hva filmskaperen Margreth Olin har fått til.