Flere ombestemmer seg

Helsesøstre i Nord-Trøndelag opplever nå at foreldre som ikke har vaksinert barna sine, tar kontakt fordi de har ombestemt seg.

Reisevaksine: Når Julie Hestegrei skal på ferietur, vil mamma Eva Susanne Bjerkås at datteren skal være best mulig beskyttet. Derfor betaler hun for reisevaksinen som helsesøster Aud Kolstad setter. Ved flere helsestasjoner er det travle dager med ekstra spørsmål om vaksinering etter meslingutbruddet på Snåsa. 

Vaksinepågang: Helsesøstrene Elisabeth Sjaastad og Brit Kverkild ved Verdal helsestasjon. 

Nyheter

– Pågangen har vært stor. Det er travelt på vaksinasjonskontoret om dagen, sier Marianne Vollen, tjenesteenhetsleder for Barn og familie i Steinkjer kommune.

Henvendelsene kommer fra tidligere vaksinemotstandere som har ombestemt seg, voksne som lurer på om de er vaksinert, og foreldre som har så små barn at de ennå ikke har fått tilbud om meslingvaksinen.

– Barn under ni måneder har ikke et godt nok utviklet immunforsvar til å nyttiggjøre seg vaksinen. De er ikke mottakelige, forklarer helsesøster i Verdal, Elisabeth Sjaastad.

Hun tilføyer at det er noe av grunnen til at hele befolkningen bør være vaksinert for å unngå at den alvorlige sykdommen skal ramme de minste.

Ikke i tvil

Bare ved Verdal helsestasjon anslår ledende helsesøster Brit Kverkild at de har fått rundt 20 ekstra henvendelser i dagene etter at meslingutbruddet i Snåsa ble kjent.

På rommet ved siden av Kverkilds kontor, sitter ni år gamle Julie Hestegrei klar for sin andre påfylling av reisevaksine. Helsesøster Aud Kolstad har vasket huden der hun skal sette hepatitt-vaksinen, mens mamma Eva Susanne Bjerkås holder datteren støttende i hånda.

– Vi har fulgt barnevaksinasjonsprogrammet. Dette er en ekstra reisevaksine. Når vi skal på ferie til Bulgaria, vil jeg selvfølgelig at døtrene mine skal være like godt beskyttet mot eventuelle sykdommer som jeg selv er, sier Bjerkås som mener vaksiner er et gode.

– Det eneste vi har droppet, var den mot svineinfluensa. Da syntes jeg ikke dokumentasjonen var god nok, sier Bjerkås.

Vollen i Steinkjer og Kverkild i Verdal tror folk flest får en påminnelse om hvilke sykdommer vaksinene beskytter mot når snåsninger får meslinger.

– Det er ikke snakk om Spania eller Italia lenger. Det er Snåsa. Da blir det nært, påpeker Vollen som tror det bidrar til at fokuset dreier mot hvilke konsekvenser det kan få å være smittet.

– De siste årene har fokuset isteden handlet om mulige bivirkninger, sier Vollen mens Sjaastad minner om at enkelte vaksinekritiske studier som har fått medieoppmerksomhet, i ettertid ikke har holdt mål.

Vaksiner for tusener

Siden vaksinene mot Hepatitt A og B ikke er en del av Nasjonalt vaksinasjonsprogram, må Bjerkås betale for den ekstra vaksineringen av døtrene selv. Med opp mot tre doser, kan prisen komme opp i over 1000 kroner per person.

På forespørsel fra Trønder-Avisa har rådgiver hos Fylkesmannen i Nord-Trøndelag, Anita Prestmo, utarbeidet en oversikt over hva barnevaksinasjonsprogrammet ville kostet om foreldrene skulle betale selv. Det omfatter beskyttelse mot sykdommer som poliomyelitt, meslinger og stivkrampe (se faktaboks)

Inkludert vaksinen mot livmorhalskreft, som 7. klasse-jentene får tilbud om, kommer den samlede prisen opp i 7.900 kroner.

Fylkeslege Marit Dybdal Kverkild tror de færreste tenker over hva vaksinasjonsprogrammet faktisk koster. Barn i definerte risikogrupper får også tilbud om gratis BCG-vaksine (mot tuberkulose) og Hepatitt B.

– Den økte pågangen handler ikke bare om meslinger. Det er en generell oppmerksomhet om vaksiner. Etter meslingutbruddet på Snåsa, kom det for eksempel flere russ for å få vaksine mot hjernehinnebetennelse, sier Vollen.