Nye, skremmende funn for Vegvesenet

Statens vegvesen fortsetter kontrollene i fylket, og blir stadig forundret over hva folk finner på å ferdes på vegene med.

Dette bildet viser bredden på felgene på BMWn som Statens vegvesen stanset torsdag.  Foto: Statens vegvesen

Dette hjulet manglet to av fem hjulbolter.   Foto: Statens vegvesen

Nyheter

I forrige uke stanset Statens vegvesen et ombygd i kjøretøy i Steinkjer som de definerte som en dødsmaskin. Påfølgende dag fikk Trønder-Avisa tilgang til flere bilder av biler som har blitt stanset langs nordtrønderske veger de siste månedene.

Mange forhold

Onsdag og torsdag har Statens vegvesen gjennomført nye kontroller ved Stjørdal. Og resultatene har ikke uteblitt. Se bare her:

• Fire biler ble avskiltet

• 10 fikk gebyr for manglende bruk av sikkerhetsbelte.

• Mobilkran fikk 23.000 kroner i overlastgebyr.

• 3 andre fikk overlastgebyr.

• 2 anmeldt for manglende førerrettigheter.

Det mest gravende eksemplet denne gang var en halvgammel, ombygd BMW. Bilen var breddet med voldsomme felger, og hadde i tillegg montert såkalte spacere på hjulfestene.

Svært trafikkfarlig

– Felgene bygde i alle fall ut åtte centimeter på hvert dekk. Sammen med en del andre ombygginger var dette en svært uheldig kombinasjon. Slike kjøretøy har ingenting på vegen å gjøre. Det går utover kjøreegenskapene til bilen, og kan ende med katastrofe, sier Steinar Vist som er kontrollør hos Statens Vegvesen.

Han forteller videre at også rattet på bilen var av den trafikkfarlige sorten.

– Rattet var omtrent 28 centimeter i omkrets. Et vanlig ratt er cirka 48 centimeter i omkrets. Dette, i tillegg til at bilen er såpass breddet, er direkte skummelt, sier Vist.

– Larv og likegyldighet

Sjåføren var i slutten av 20-årene – en alder Vist mener at man bør forstå alvoret av å kjøre rundt i trafikkfarlige biler.

– Jeg finner ingen unnskyldning for å gjøre slike inngrep på bilen. I en slik alder bør man forstå hva som skjer med bilens kjøreegenskaper.

Bilen manglet også en del hjulbolter, og på ett av hjulene manglet det to hjulbolter.

– Larv og likegyldighet. Det virker som om bilene skal på vegen for enhver pris, sier Vist.

Slurver med last og tilhenger

Kontrolløren påpeker også at mange slurver med last og hva man har lov til å kjøre med,

– Når det gjelder personbiler eller varebiler med hengere, anmelder vi ulovligheter med last og vekt ukentlig. Mange anmeldelser kunne vært unngått hvis de sjekket tilhengerkalkulatoren på Statens Vegvesens hjemmesider, sier Vist.

I tillegg fikk en mobilkran utskrevet et gebyr på kroner 23.000,- for å ha kjørt på en veg som ikke var tillatt for den slags tyngde.

Relaterte saker:

Skrekkeksempel stanset i Steinkjer: – Bilen er en dødsmaskin

Onsdag kveld stanset politiet i Steinkjer en bil uten fjærer. De tekniske undersøkelsene viser at bilen hadde «null kjøreegenskaper».

Her er skrekkbildene fra nordtrønderske veger

20-åringens Volvo 940 som ble stoppet i Steinkjer onsdag kveld er langt fra den eneste dødsmaskinen du risikerer å møte.