Tredjeplass i nordisk mesterskap i matte

Klasse 9A ved Stokkan ungdomsskole slo finnene, men danskene og svenskene ble for sterke.

Fra prisutdelingen, klasse 9A i midten. Fra venstre: Sissel Buchholdt (i hvit jakke) t.v. Audun Wanvik Haugen, Signe Ferner Kjøpsnes, Ragna Haugan Tømmerås, Øystein Vidarssø Haukaas og Anne Mari Tøndel.  Foto: Privat

Heder: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Eriksen roste klasse 9A fra Stokkan ungdomsskole, her representert ved (f.v.) Audun Wanvik Haugen, Øystein Vidarssø Haukaas, Signe Ferner Kjøpsnes og Ragna Haugan Tømmerås. Foto: Gro Berg  Foto: Gro Berg

Nyheter

UngeAbel er en Nordisk konkurranse i matematikk der alle niendeklasseelevene i Sverige, Danmark, Finland, Island og Norge deltar. UngeAbel består av to innledende runder, samt et klasseprosjekt som skal presenteres som en fordypningsoppgave. Fylkesvinnerne i de to innledende rundene inviteres til å delta i en nasjonal semifinale og finale, der fire elever representerer klassen.

Klasse 9A ved Stokkan ungdomsskole ble norgesmestere i mai, og onsdag kom de på tredjeplass i den nordiske finalen i Trondheim.

Mer avansert nivå ellers i Norden

– Det er artig at de gjør det så bra. Det var ganske høyt nivå på spørsmålene, og alle de andre nordiske landene lærer litt mer avansert matte etter åttendeklasse enn våre elever gjør, sier mattelærer Sissel Buchholt til Trønder-Avisa.

I mai gjestet norgesmesterne Holmboe-prisutdelingen og Abelpris-utdelingen i Oslo, og fremførte deler av et klasseprosjektet på engelsk.

Det er Vitenskapsakademiet som står bak UngeAbel, og det er Landslaget for matematikk i skolen (LAMIS) som har gjennomføringen. Navnet kommer fra Niels Henrik Abel, som regnes som en av de fremste norske matematikerne i det nittende århundre.

– Finalen foregikk i et stort auditorium, og lagene fikk oppgavene presentert på lerret. Deretter fikk de sette seg på plass på egne bord, og fikk en tidsfrist på hver oppgave.

Vanskelige oppgaver

Hun forteller at oppgavene var praktiske, og krevde kreativ problemløsning.

– Dette var ikke slikt man kan løse med formler, men man må faktisk lage formler for å løse noen av oppgavene. Man skal også komme frem til algebraiske uttrykk, sier hun.

Oppgavene var ifølge henne vanskeligere enn i den norske finalen.

Danmark vant med 22 poeng av 25 mulige, Sverige ble nummer to med 20 poeng, Norge nummer tre med 17 og Finland nummer fire med 14 poeng. Norges snitt ble 3,4 poeng.

Relaterte saker:

Denne klassen er norgesmestere i matte

Klasse 9A ved Stokkan ungdomsskole vant norgesfinalen i matematikkonkurransen UngeAbel. Nå står nordisk matematikkonkurranse i Trondheim for tur.