Mann (63) fikk operert ut prostata – hadde ikke kreft

Først etter at 63-åringens prostata var fjernet, fant legene ut at de hadde operert feil pasient.

Fylkeslege Marit Dypdal Kverkild har ført tilsynssak mot Helse Nord-Trøndelag etter at forvekslingen ble kjent. 

Nyheter

Samme dag i juni i fjor møtte to menn opp på Sykehuset Namsos for å ta kreftprøver. Den ene var frisk, den andre var det ikke. Dessverre ble de to mennene sine prøver forvekslet. Det fikk fatale konsekvenser.

Den yngste av dem, en 63 år gammel mann, ble i september i fjor operert for prostatakreft – uten at han hadde det. Den andre mannen (78) fikk beskjed om at han var frisk, mens han egentlig hadde kreft.

Fylkeslege Marit Dypdal Kverkild har ført tilsynssak mot Helse Nord-Trøndelag etter at saken ble kjent.

– Ombyttingen ble oppdaget da det ble tatt vevsprøve av prostata til den yngste av mennene etter operasjonen, men da var han allerede operert, forteller Kverkild.

Sliter etter komplikasjoner

Hun synes saken er trist for de to mennene som er rammet. Spesielt ille er det for 63-åringen:

– Han er ikke «bare» feiloperert, han har også fått komplikasjoner i etterkant. Han sliter skikkelig med plager i urinveiene, i tillegg til at det så klart er en er enorm psykisk belastning, sier Kverkild.

78-åringen fikk på sin side forsinket sin kreftbehandling. Han burde ha fått behandling umiddelbart. I stedet fikk han beskjed om at han var frisk.

Tabben ble ikke avslørt før i november i fjor. Først på nyåret i år fikk han strålebehandlingen han skulle ha. Heldigvis for ham hadde ikke kreften spredd seg.

– Det går bra med ham i dag, sier fylkeslegen.

Alvorlig

Det er liten tvil om at det har skjedd en svikt i håndteringen av saken – men det er vanskelig å si hvilket sykehus som har skylda. Sykehuset Namsos skylder ifølge Kverkild på St. Olavs Hospital – som mottar prøvene fra Sykehuset Namsos til analyse. St. Olavs mener det er Sykehuset Namsos som har ansvaret.

Kverkild vet ikke fasiten, men har bedt Sykehuset Namsos ta en gjennomgang av sine rutiner. Sykehuset har selv varslet at de tror de kunne hatt bedre rutiner.

– Ingen kan med 100 prosent sikkerhet si hvor denne feilen har skjedd, men det gjelder to pasienter på Namsos. Vi har meldt fra til Sykehuset Namsos at de må bedre sine rutiner slik at sånt som dette ikke skjer i fremtiden. Poenget er at det ikke kan ligge to umerkede prøver ved siden av hverandre som kan forveksles, sier Kverkild.

Hun sier det er en alvorlig sak for begge de to pasientene – og har oppfordret begge to til å søke om pasientskadeerstatning.

Frist til 15. september

Fagsjef Paul Georg Skogen i Helse Nord-Trøndelag lover at de skal gå gjennom rutinene – til tross for at Sykehuset Namsos ikke har innrømmet ansvar for feilen.

– Sånt som dette skal ikke skje. Selv om vi ikke vet hvor feilen har skjedd, må vi bruke en slik hendelse til å gå gjennom hvordan vi faktisk gjør ting, sier Skogen.

Sykehuset har fått frist til 15. september på å gjøre rutineendringer, som skal rapporteres til Fylkesmannen.