Stein Erik Hagen la fra kai uten å betale noen få hundrelapper

I drøye tre døgn lå mangemilliardæren Stein Erik Hagens 70 fot lange yacht «Centaurus» til kai i Rørvik havn. Så forlot båteier Hagen gjestekaia, uten å gjøre opp for seg.

Smålig: Her lå Stein Erik Hagens «Centaurus» i drøye tre døgn uten å betale for seg, ifølge kasserer Mariann Kongensøy i Rørvik båtforening. Her står hun ved den aktuelle gjestepiren i småbåthavna. 

22 meter: Slik ser den 70 fot store «Centaurus» ut.   Foto: Morten Hofstad

Nyheter

Det synes kasserer Mariann Kongensøy i Rørvik Båtforening er smålig. Spesielt med tanke på at det er snakk om en pengesum i underkant av 800 kroner for en mann som ble «verdsatt» til 16,3 milliarder kroner av bladet Kapital tidligere i år.

– Det er irriterende at noen forlater kaia uten å betale gjesteavgift. Det er ikke ofte vi opplever det, selv om det var en tysk båt som lå her i ei uke i fjor og som gikk videre uten å betale, forteller Kongensøy, og legger til at båtforeningen klarer seg økonomisk uten Hagens penger. Men her handler det om et prinsipp der alle skal betale for å legge til kai ved gjestekaia.

Den 70 fot lange yachten, med 1.600 dieselhester fordelt på to motorer, kostet drøye 19 millioner kroner da den ble kjøpt i 2011.

Det var tidligere i juli at Hagens «Centaurus» la til gjestekaia i havna i Rørvik. Den andre dagen kom Hagen selv, etter å ha tatt fly til kystbyen.

Ifølge Kongensøy var Hagen om bord i et drøyt døgn før mannskapet kastet loss, og båten gikk nordover.

– Hagen kom i dress og slips, husker Kongensøy, som la godt merke til både mannskap og Hagen, uten at de snakket med noen som var i havna.

200 kroner per døgn

– Mannskapet var tallrikt, uten at jeg kan si noe om hvor mange de var. De vasket, pusset og gnikket på båten fram til Hagen selv gikk ombord.

Ifølge Kongensøy har de aldri tidligere hatt besøk av en så stor båt, og den opptok to gjesteplasser de dagene den lå fortøyd i Rørvik.

– Dermed er det ekstra irriterende at de ikke betaler, når de også tok opp plass for andre gjester som betaler for seg, sier Kongensøy.

– Hva er prisen for ei overnatting?

– Vi har ikke satt pris på en så stor båt, etter som grensa vår er 35 fot. Men vi tar maks 200 kroner per døgn. For sikkerhets skyld måtte «Centaurus» ha dobbelt så mye strøm som andre båter, fra to ledninger, sier Kongensøy, som i dag angrer seg på at hun ikke varslet havner lenger nord langs kysten om den manglende betalingen.

– Vi burde ha gjort det, men samtidig visste vi ikke hva som var det neste målet til båten, sier Kongensøy.

– Fjollete

Det lyktes ikke Trønder-Avisa å komme i kontakt med Stein Erik Hagen i går kveld, men Nils Kloumann Selte, som er administrerende direktør i 13 av Hagen sine selskaper, tok telefonen i går kveld og sa at det hele måtte skyldes en misforståelse.

– Dette er bare tull og det er fjollete å henge ut en person på denne måten på grunn av en misforståelse. Jeg vil hevde at det var nettopp det, forteller Selte.

– Er det mulig å komme i kontakt med Hagen selv, via deg?

– Nei, det har jeg ingen mulighet for å hjelpe til med, sier Selte.

– Var det en ren forglemmelse at gjesteavgiften ikke ble betalt?

– Det var nok en misforståelse. Hagen vil selvfølgelig gjøre opp for seg, det er bare å sende ei regning til meg så skal vi betale. Verre er det ikke, sier Selte.

Ifølge Kongensøy er det imidlertid vanskelig å misforstå oppslaget som står ved pengekassen på gjestekaia.

– Jeg har i alle fall ikke hørt om at folk har misforstått eller oversett oppslaget. Så egentlig skal det ikke være mulig, sier Kongensøy.