Dette mener partiene om kommunereformen

Over hele det politiske spekteret spår man nå at regjeringens kommunereform i liten grad vil endre Nord-Trøndelag.

22-23 kommuner, mener Tomas Hallem (Sp). 

Positiv, svarer Elin Agdestein (H). 

5-6 kommuner, mener Tor arne Garnvik (V). 

Skeptisk, svarer Bjørn Engen (Ap). 

Få sammenslåinger, mener Tommy Reinås (MDG). 

Tror du kommunereformen koker bort i kålen?
Du må velge et alternativ
Nyheter

Trønder-Avisa har spurt de nordtrønderske fylkeslederne i alle partier representert på Stortinget hva de spår om kommunereformen. Flere av dem tror nå reformen vil endre lite, om noe. Regjeringen møter stor skepsis også blant «sine egne».

Det er i dag 23 kommuner i Nord-Trøndelag.

LES OGSÅ Frp: – Tror dette koker bort i kålen

Sp: 22–23 kommuner

Senterpartiets Tomas Hallem er tydeligst av alle fylkeslederne på at reformen går på grunn i Nord-Trøndelag.

– Når denne regjeringen går av i 2017, er jeg usikker på om det i det hele tatt er noen kommuner som har slått seg sammen. Det er 22 eller 23 kommuner i 2017, sier Hallem, og mener da kun Leksvik kan havne i sammenslåing.

Han mener kommunenes betydning som utvikler og støttespiller i lokalsamfunnene har så stor verdi, at folk og politikere vil beholde dagens grenser.

– Tanken rundt at bare man blir stor nok, så blir alt bedre, den kommer ikke gjennom i lokalsamfunn i distriktene.

Ap: Utydelig

Arbeiderpartiets fylkesleder Bjørn Engen vil ikke spå hvor mange kommuner Nord-Trøndelag vil sitte igjen med.

– Hadde du spurt meg for sju måneder siden, tror jeg at jeg skulle gitt deg et tall. Nå kjenner jeg det er mer krevende. Jeg synes retningen og signalene fra regjeringen har gjort det verre å gi noen spådom. Det har blitt mer krevende og utydelig, sier Engen.


Leder: Motbør for reformiver

Les Trønder-Avisas leder om kommunereformen.

 

Krf: Ikke mange

Heller ikke i KrF er entusiasmen enorm. Fylkesleder Jon Normann Tviberg i KrF tør ikke tallfeste en spådom.

– Men jeg tror ikke det blir mange, nei. Det kan hende utredningene blir liggende høyt opp i skuffen, og tatt raskt fram når man får avklaringer, mener han.

Tviberg er lokalpolitiker i Leksvik – kommunen som utvilsomt har kommet lengst i Nord-Trøndelag. Der skal det holdes folkeavstemning om sammenslåing på valgdagen.

– Er Leksvik «bankers»?

– Den er jo egentlig ikke det. Jeg tror det vil bli «ja», men tror også mange stemmer nei.

Tviberg mener kommunene opplever mange ubesvarte spørsmål. I Nord-Trøndelag har kommunene et element ingen andre har, nemlig NTE. Parallelt med kommunereformen diskuteres det fylkessammenslåing. Slår man sammen fylkene, er det bestemt at NTE skal deles opp blant de nordtrønderske kommunene. Det kan bli særlig viktig for Leksvik, som diskuterer sammenslåing med Rissa fra Sør-Trøndelag. Leksvik er sannsynligvis avhengig av at deres «andel» av NTE-eierskapet deles ut før kommunen slår seg sammen med Rissa.

Tviberg ønsker også svar på hvordan andre aktører vil oppføre seg i nytt kommunekart – for eksempel Nav, kirken eller politiet.

SV: Få sammenslåinger

Fylkesleder Siv Furunes i SV er også svært usikker på hvor storstilt reformen blir.

– Jeg tror heller ikke den blir noe stor. Det er kanskje dem i Namdal som mer frivillig holder på enn oss i sør, sier Furunes, som er fra Inderøy.

MDG: Få sammenslåinger

Fylkesleder Tommy Reinås i Miljøpartiet De Grønne tror heller ikke på noe ras av sammenslåinger.

– Det kan hende noen av småkommunene ser noen fordeler, og slår seg sammen med noen andre små, sier han, og antyder at det kan komme et par vedtak om sammenslåing.

V: 5–6 kommuner

Det politiske spekteret er likevel ikke blottet for dem som tror og håper på reform. Fylkesleder Tor Arne Garnvik i Venstre spår stor suksess for reformen. Han tror det innen juni blir gjort vedtak som gjør at Nord-Trøndelag teller 5–6 kommuner.

– For Steinkjers del tror jeg det blir sammenslåing med Verran, Inderøy og Snåsa. Det er åpent med Levanger, Verdal og Frosta. Jeg ser for meg sammenslåing mellom Stjørdal og de nærliggende kommunene. I Namdal er det ganske åpent foreløpig, og der kan det bikke i flere retninger, spår Garnvik.

Høyre: Positive

Høyre-fylkesleder Elin Agdestein er også optimist, selv om hun ikke tør spå hvor mange kommuner som slår seg sammen.

– Det er umulig å svare eksakt på det, men jeg håper flertallet av kommunene har fattet vedtak i 2016. Nå er det litt «time out» i prosessen på grunn av valgkampen, og man er litt avventende. Samtidig har jeg inntrykk av at det har vært mange spennende naboprater rundt omkring, sier hun.

Relaterte saker:

Tror reformen «koker bort i kålen»

Einar Almaas (Frp) mener egen regjerings kommunereform «koker bort i kålen».

Per Willy Amundensen: – Vi er ikke værvarslere

Statssekretær Per-Willy Amundsen (Frp) vil ikke spå hvor mange kommuner Norge vil sitte igjen med, men sier regjeringen er godt i gang.

Leder: Motbør for reformiver

Les Trønder-Avisas leder om kommunereformen.