Høyretopp anklages for å spre fremmedfrykt

Unnskylder seg med at hun er ny på Facebook, og ikke forstod rekkevidden av delingene.

Fremmedfrykt: Høyres toppkandidat i Grong, Laila Spillum Domås, anklages for å spre fremmedfrykt og rasisme på Facebook. FOTO: ERLEND MALMO 

Til motmæle: SV-topp Trond Martin Sæterhaug og Sp-topp Erik Seem synes ikke noe om Domås´ opptreden på Facebook. 

Nyheter

Høyres ordførerkandidat i Grong har den siste tiden gjort seg bemerket med å dele islamkritiske og innvandrerfiendtlige innlegg på Facebook.

Laila Spillum Domås – som er Høyres førstekandidat og ordførerkandidat i Grong – har blant annet delt innlegg fra det høyreekstreme nettstedet «Frie ord» og den kjente islamkritikeren Hege Storhaug. I tillegg har hun selv kommentert lenkene hun har delt.

«De må ta skikken dit de kommer. Dette er Norge», skriver hun blant annet.

– Sprer fremmedfrykt og rasisme

Sp-topp og tidligere ordfører i Grong, Erik Seem, var blant de første som tok til motmæle på Facebook.

«Det er jo ikke til å unngå å legge merke til hva Grong Høyre sin førstekandidat velger å legge ut på Facebook. Dette er i stor grad oppslag med en sterk slagside mot flyktninger som kommer til Norge. Sterkt beklagelig og stikk i strid med hva den samme førstekandidaten stemmer for i kommunestyret», skrev Erik Seem.

Overfor Trønder-Avisa sier Seem at han synes det er meget spesielt at Høyres toppkandidat har valgt å dele lenker fra det han betegner som klare rasistiske miljø.

– Dette skiller seg veldig ut fra det som er gjengs politikk i Grong, og det jeg har oppfattet Høyre i Grong står for. Dersom det er dette de har tenkt å jobbe for i neste periode, så synes jeg det er veldig alvorlig, sier Seem.

Trond Martin Sæterhaug i Grong SV reagerer også sterkt på Domås' opptreden på Facebook.

Han sier at hensikten med å dele slike lenker er å spre forakt i befolkningen.

– Jeg sier ikke at Domås er rasist, men ved å dele slike lenker er hun med på å spre fremmedfrykt og rasisme, sier Sæterhaug.

– Ukritisk propaganda

Han påpeker at Domås er førstekandidat for Grong Høyre, ordførerkandidat – og i tillegg en del av det politiske flertallet som styrer Grong i dag.

– Det hun deler har derfor betydning. Hun har rett til både å dele og mene, men det er farlig når fremstående borgere i et samfunn sprer ukritisk og ensidig propaganda som rammer gode mennesker, sier Sæterhaug til Trønder-Avisa.

Han mener holdningene som Domås fremsetter ikke bør være en del av den politiske styringen i Grong kommune.

Leder i Høyre i Nord-Trøndelag, stortingsrepresentant Elin Rodum Agdestein sier at Høyre tar avstand fra innholdet i de aktuelle nettsidene som Domås delt på Facebook.

– Dette har overhodet ikke noe med Høyres politikk å gjøre, verken nasjonalt eller lokalt. Høyre ønsker et samfunn preget av mangfold, inkludering og med muligheter for alle, sier Agdestein.

– Jeg er oppriktig lei meg

Laila Spillum Domås erkjente fredag kveld at hun har gjort feil, og beklaget sterkt at hun hadde delt lenker med fremmedfiendtlig innhold.

Hun viser til at hun er ny på Facebook, og ikke forstod rekkevidden av delingene.

– Jeg er oppriktig veldig lei meg for dette. Jeg angrer veldig på det jeg har gjort. Dette er ikke noe jeg står for, sier Domås.

– Hva er det som er ditt syn på innvandring og islam da?

– Jeg er opptatt av integrering, og mener flyktninger må integreres bedre gjennom arbeidslivet. Og at det er kjempeviktig med norskopplæring. Men jeg er slett ikke noen rasist, sier Laila Spillum Domås.

– Hvorfor delte du disse lenkene?

– Det at man deler trenger ikke nødvendigvis bety at man er enig. Jeg har ikke trykt «liker» på dem.

– Men du har jo også selv kommentert noen av lenkene?

– Ja, jeg har det. Jeg vet det. Og jeg beklager det. Jeg kjenner på meg at det jeg har gjort er feil, og jeg har det tungt inni meg.