Flere tusen besøkende på Frostadan

Arrangørene takket værgudene for at fredagens ekstremnedbør kom en dag tidligere.
Nyheter

Frostingene, hyttefolket, campinggjestene og tilreisende valfartet ned Vinnabakken og inn på området rundt Frostahallen lørdag da Frostadan 2015 gikk av stabelen.

Langt ifra hver dag folk må gå flere hundre meter på grunn av mangel på parkeringsplasser på Frosta. Det var imidlertid realiteten under Frostadan. Tydelig at arrangementet er populært når en ser tilstrømningen av små og store.

Arrangørene takket værgudene for at fredagens ekstremnedbør kom en dag tidligere. Dermed kunne flere tusen besøkende kose seg blant de mange utstillerne som var påmeldt.

Mens mannfolkene var i flertall rundt Eik Maskins traktorutstilling med bl.a. en populær 90 hesters «doning» med rad-hjul, kunstgjødselsspreder, GPS og automatstyring, hoppet de yngste i høyet eller koste med noen av dyrene som Frosta 4H hadde tatt med i anledningen. Inne i en fullsatt Frostahall kunne de besøkende kjøpe rømmegrøt og spekemat, eller kanskje var formålet å treffe «gamle» kjente.

Storkoste seg

Søskenparet Ellinor og Eivind Brudvik Arntzen storkoste seg på «Frostadan» sammen med mamma Silje, og høydepunktet var 4 H`s opplegg med sauer, kaniner og ender. At de fikk kjøpe sluch var heller ikke å forakte ifølge storebror.

Salget gikk «strykende»enten det var seg Hardangersømsduker, pølser fra Stene Gård (prisvinnere under Matfestivalen i Trondheim for noen dager siden), kjøp av lodd fra de ulike organisasjonene. Eller kanskje var en prat med rådmannen på Frosta på sin plass. Fristelsen til å kjøpe en eller flere velsmakende Frostaboller eller wienerbrød fra Arntzen Bakeri var stor ... Her traff en «gamle» kjente gjerne «hjemme» på ferie eller kanskje hadde nabo`n vunnet spekeskinka inni «Hallen», hvem vet..?

Grønne fingre

Damen bak de mange vakre hardangerdukene er Greta Skjevik som også er viden kjent for sine «grønne» fingre med fuksia som sin spesialitet. Greta sier til avisas utsendte at hun er litt overveldet over at salget har gått strålende og at folk kjøper duker enten for å legge de på i egne hjem eller som gaver til familie og venner. Hun forteller at hun har flere hjemme og at hardangersømkunsten er noe hun har syslet med på fritiden i mang år.

Deltids Frostinger er det mange av på Frosta i sommerhalvåret og fra Korsnes Camping hadde familien Spersøy funnet veien ut til «Hallen». Sander Spersøy og mamma Katrine trives godt blant de andre på Korsnes Camping og når det foregår arrangement på bygda er de å finne der.

Hjemmebakte kaker

Frosta Skolekor stilte i rødt enten det var de voksne eller den yngre garde på stand, og medbrakte hjembrakte kaker gikk unna som «varmt» hvetebrød.

Anders Kjørsvik og Eirik Einarson demonstrerte ølbrygging og viste fram hvordan lage «juleøl», det er jo ikke lenge til jul. Og det ble servert grillmat til sultne mager tilberedte av Nesets «egne» kokkekarer.

– «Æ like grillmat» sier ei ung frøken som opplyser at hun heter Cornelia og er fem og et halvt år, åsså har æ hoppa i høyet mang gang i dag og det kan vi itj gjørrå i byen ...

Nysgjerrig på ølbrygging

I første omgang er det vel ingen fare for at Anders og Eirik går Klostergården Håndbryggeri i «næringa». Fra Klostergårdens «stands» på Frostadan forteller Jørn Andersen at prisen for Trønderlags mest velsmakende øl, kåret under Bryggerifestivalen i Trondheim for noen dager siden henger «høyt».

At ølet ble så populært i Trondheim gjorde sitt de at de gikk tom og de måtte hjem til Tautra for å hente mere. Det gikk med om lag 700 liter øl sier Jørn og under Frostadan var han og de andre fra Klostergården i stadig «passiar» med folk som gjerne ville dele gleden over prisen med dem, men som også var nysgjerrig på hvordan ølet produseres.

Beste landbruksprodukt

Som nevnt så fikk både Klostergården Håndbryggeri og Stene Gård fra Frosta gjeve priser under Oi! Trøndersk Matfestival i Trondheim 30 juli til 1 aug. Stene Gård fikk prisen Årets produkt i kategorien land under matfestivalen, og Maren forteller til Trønder-Avisa at de fikk prisen for beste landprodukt med sin speket svinenakke.

Ekteparet Stene Almli driver i tillegg Vågen Camping og er gode ambassadører for Frosta med sin idealisme og ståpå holdning. At samarbeidet med de andre matprodusentene på Frosta er godt setter vi stor pris på sier den blidspente «bon`kjerringa».

Neset Fotballklubb i samarbeid med Frosta kommune sto som arrangør av Frostadan og både små og store Nesetspillere gjorde en innsats for at «dan» skulle bli så vellykket som mulig.

Overraskede prisvinnere

Unge dansere fra Frosta Danseklubb imponerte med dans og flotte kostymer før fungerende ordfører på Frosta Boie Reitan og Trine Haug delte ut kommunens ildsjelpris. I år hadde nominasjonskomiteen kommet fremst til at ekteparet Åse Brit og Rolf Vang fikk velfortjent pris for sitt engasjement med turorientering i bygda.

Overraskelsen var stor for ekteparet og det var en rørt Rolv Vang som takket for prisen.

Spellmannsprisbelønte» Dænsebændet entret scenen som ble bygd for anledningen og feststemte mennesker svingte seg langt ut i de små timer.