Politiet sjanseløse mot narkoturisme til Spania

Trøndere reisere til Spania, kjøper resepter og piller, og smugler lovlig tunge narkotiske stoffer inn til landet.

Narkoturisme: Trøndere reiser til Spania for å skaffe seg store mengder medisiner med narkotiske stoffer, mener politiet og Tollvesenet.   Foto: Svein Helge Falstad

Narkoturisme: Trøndere reiser til Spania for å skaffe seg store mengder medisiner med narkotiske stoffer, mener politiet og Tollvesenet.   Foto: Svein Helge Falstad

Nyheter

– I løpet av de siste par årene har vi sett at den trafikken har økt nokså formidabelt. Hver eneste uke er det flere som blir kontrollert, som har vært i Spania i ens ærend for å få utskrevet tabletter med narkotisk innhold. Da snakker vi om både nordtrøndere og sørtrøndere, sier avdelingssjef Hallgeir Bjørvik i Tollvesenet til Trønder-Avisa.

Følger regelverk

Regelverket sier man kan ta med medisiner til eget bruk i 30 dager ut eller inn av landet. Problemet er hvem som definerer hvor den nødvendige bruken er. Tollvesenet og politiet tror turistene rett og slett kjøper seg resepter, før medisinene hentes ut på spanske apotek.

De er maktesløse mot narkoturismen - fordi så lenge man har dokumentasjon fra lege på at pillene er til eget forbruk, er importen godkjent etter lovverket.

18,6 tabletter hver dag

Et eksempel på turismen er en hendelse fra august i år. To menn ble da stoppet, men sluppet inn med medisiner. Den ene hadde med 560 tabletter, den andre 420. På en 30 dagers resept betyr det henholdsvis 18,6 og 14 tabletter daglig.

– Det er ekstremt sjelden at noen har et så stort forbruk som det. Det har du ikke lever eller kropp til å greie, sier fylkeslege Marit Kverkild om en så stor medisinmengde.

De to hadde legemidlene Continus, Rivotril, Trakimazin Alprazolam og Valium.

Enda større

De største partiene kan være enda større, sier avdelingssjef Hallgeir Bjørvik i Tollvesenet.

– Fordelt på tre-fire sorter kan det dreie seg om 500 til 700 tabletter, sier Bjørvik.

Både Tollvesenet og politiet frykter tablettene blir solgt videre, uten at de kan bevise det.

– Vi tror det er en kombinasjon av eget forbruk og videresalg, sier Bjørvik.

Kan være dødelige

– Dette er morfinpreparater, angstdempende medisiner og sovemedisiner. Disse stoffene har stort misbrukpotensial, sier Kverkild.

Fylkeslegen bekrefter at midlene er potensielt dødelige.

– Ja, det er et mengdespørsmål. Du kan dø av hver enkelt tablettype, eller av ting samlet, sier hun.