Slik pille-import er nesten umulig å stoppe

Så lenge brukerne kan dokumentere at medisinen skal dekke eget bruk i 30 dager, får de ta den med inn.

Hallgeir Bjørvik i Tollvesenet viser fram de 704 tablettene som en nordmann prøvde å ta inn i landet.  Foto: Sivert Rossing

Nyheter

Tollvesenet på Værnes valgte 17. september å stoppe de 704 tablettene som en nordmann prøvde å ta inn i landet - tross at han hadde resept.

Nordmannen, en trønder, hadde med seg såpass mange tabletter at Tollvesenet valgte å ta tilbakehold.

Politisak

– Det kalles «tilbakehold». Vi skal ikke si at eieren ikke får dem tilbake ennå, men vi kjører saken til politiet, sier Hallgeir Bjørvik i Tollvesenet.

De valgte å stoppe partiet fordi det var såpass stort.

Det er imidlertid sjelden at slike forsendelser blir stoppet. Som Trønder-Avisa skrev fredag mener både Tollvesenet og politiet at mellom 40 og 60 trøndere de siste par årene har reist til Spania, kjøpt legeresepter, hentet ut medisiner, og tatt med tilbake til Norge. Lovverket sier at akkurat det er lov - så lenge medisinene er til eget forbruk. Det tviler politiet og Tollvesenet at det er - når kvantaene er såpass store.

Flere enn resepten

I de tilfellene hvor Tollvesenet har kunnet beslaglegge tabletter, har det ofte handlet om at papirene ikke har vært i orden, eller at de reisende har tatt med flere tabletter enn det reseptene er skrevet ut for.

Bjørvik i Tollvesenet sier mange av de reisende ikke har noen problemer med å fortelle om praksisen - fordi de uansett ikke bryter loven.

– De har jo, teoretisk sett, alt på det tørre. De reiser i den troen selv, også, sier han.