Halleluja i Høvel'n

STEINKJER: Trønder-Avisa ble nektet adgang da det pyramidelignende nettverksselskapet ACN motiverte med høy vekkelsesfaktor på Dampsaga i går.
Nyheter

Over 100 edsvorne medlemmer fra hele Trøndelag møttes i Steinkjer helga – til trening, julebord, fest på utestedet Molly og happening med inviterte gjester. I spissen sto de to svenskene Matts-Olof Mattson og Rolf Hjelm – som begge har over 20.000 representanter i nettverket sitt, fra 18 land over hele verden. – Vi er et nettverksselskap uten produkter, men selger tjenester, sier Mattson på spørsmål om hva ACN er. Selskapet pusher telefonabonnementer på kunder i privatmarkedet, og oppgis å ha 60.000 fasttelefonkunder og 7000 mobilkunder i Norge – i et skjult marked som bare de innvidde kjenner.

Pålagt taushet

Mattson er Regional Vice President (RVP) i ACN-selskapet Team Tellus, men kan ikke opplyse hvor mange representanter nettverket har i Nord-Trøndelag. – Jeg vet ikke, sier Mattson. Den lokale toppen i Team Tellus, Tore Vandvik Moe – som har betegnelsen TC (Team Coordinator) overlater snakkingen til Mattson. Forståelig nok, fordi alle medlemmer som blir vervet på laveste nivå – som uavhengige representanter – har skrevet under på en kontrakt som forbyr dem å snakke på vegne av ACN til media. Mattson snakker, men gjør det klart at vi er uønsket i salen. – Ring pressesjefen i Europa i Amsterdam, sier han. – Kan ikke du som SVP avgjøre dette selv ? – Nei, slik er ACNs pressepolicy, sier han.

Snedig bonus

Vi får vite at vi kunne fått adgang til en forretningspresentasjon som ble kjørt lørdag, men ikke til treningsopplegget for eksisterende medlemmer i går. 400 billetter var lagt ut til helgesamlingen, men bare en fjerdepart møtte opp. – Har skandalen med T5PC gått utover interessen for ACN? – Det vet jeg ikke. Folk påvirkes jo av saker og ting. Vi forsøker å forklare forskjellen på et pyramideselskap som T5PC og vårt konsept. Etter det Trønder-Avisa kjenner må folk betale 4200 kroner i innmeldingsavgift til ACN. Snedig nok utbetales det ikke provisjon av medlemsvervingen, men en såkalt kundeformdlingsbonus (KFB) sikrer at det begynner å dryppe penger – dersom personen du verver skaffer minst 6 fasttelefonkunder, alternativt 4 fasttelefonkunder og fire mobilkunder i løpet av 30 dager. Da får du fra 350 kroner til 1900 kroner, avhengig av hvilken posisjon du har i nettverket. Inntektene stopper ikke her. For hvert tellerskritt en ACN-kunde bruker, strømmer det inn penger til toppene oppover i systemet.

Mangemillionærer

Det sinnrike systemet har kvalifisert ACN som medlem av Direktesalgsforbundet i Norge – og gitt selskapet et seriøst stempel som nettverksselskap. – Er det ikke riktig å si at ACN likevel har en pyramidelignende struktur? – Jeg vil si det slik. Steinkjer kommune har også en pyramidestruktur, og sannsynligvis den bedriften du jobber i også, svarer Mattson. Ut fra oversikter som Trønder-Avisa har sett, kan medlemmer kvalifisere seg til høyere posisjoner i nettverket fra utgangsposisjonen Team Trainer (TT). Neste trinn er ETT (ledende team trainer), TC (Team Coordinator) og RVP (Regional Vice President). Som RVP har man plassert seg – i følge skryteskriv fra selskapet – blant den ene prosenten av verdens befolkning som tjener best. Som SVP er Mattson en småkonge på haugen, men bak USA-gründerne med administrerende direktør Greg Provenzano i spissen. – Hva tjener du i året, spør vi Mattson. – Jeg har en anstendig lønn, svarer Matsson. Vi spør videre, men Mattson omgår spørsmålene. – Det er opptil meg å fortelle hvordan jeg driver mitt selskap.